Uit artikel 2.2, eerste lid onder a van de Wabo in relatie tot artikel 8.1.1 van de gemeentelijke bouwverordening volgt dat voor het (selectief) slopen en verwijderen van asbest een omgevingsvergunning nodig is.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Met andere woorden: kent de gemeentelijke bouwverordening een verplichting tot het hebben van een sloopvergunning voor het slopen van een bouwwerk, dan dient daarvoor vanaf 1 oktober 2010 (invoeringsdatum Wabo) een omgevingsvergunning te zijn verleend. Van belang is dat het Rijk (de wetgever) geen vergunningplicht creëert, maar dat gemeenten (als ook provincies en waterschappen) dat zelf doen door middel van het vaststellen van verordeningen. Voor het slopen is dit de gemeentelijke bouwverordening.
De gemeentelijke bouwverordening stelt regels voor (bouw)activiteiten, zoals onder andere:
- Bodem(onderzoek); (…)
- Plichten bij bouw en ingebruikneming;
- en het slopen.
Meestal nemen gemeenten het Modelverordening van de VNG integraal over (een enkele uitzondering daargelaten. Vanwege het feit dat de Modelverordening zeer effectief blijkt te zijn, is ervoor gekozen om deze Modelverordening te centraliseren. In dit verband is de VNG met het Ministerie van VROM (bouwregelgeving valt inmiddels onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) overeengekomen dat verschillende onderdelen van de Modelverordening gefaseerd worden omgezet in algemene regels, Algemene Maatregel van Bestuur). Het betreft hier het besluit brandveilig gebruik bouwwerken (ook wel het Gebruiksbesluit genoemd) en de AMvB slopen. Op nationaal niveau is er inmiddels een begin gemaakt met het in gang zetten van een wetgevingstraject, waarmee op termijn de Modelverordening goeddeels overbodig wordt. Wanneer dit omzettingstraject zal zijn afgerond, is nog niet bekend.
De omzetting is vergelijkbaar met de invoering van het Bouwbesluit. Ter verduidelijking: het Bouwbesluit richt zich op de technische voorschriften/eisen waaraan het bouwwerk moet voldoen, de bouwverordening richt zich primair op het gebruik. Bouw- en woontechnische bepalingen die waren opgenomen in de bouwverordening zijn bij de herziening van de Woningwet in 1992 van de bouwverordening overgeheveld naar het Bouwbesluit. Van belang is te onderkennen dat zowel de voorschriften uit het Bouwbesluit 2003 als die van de bouwverordening in beginsel de burger rechtstreeks binden. Ten aanzien van een overtreding kan dan ook handhavend worden opgetreden (c.q. moet worden opgetreden indien een derde hierom vraagt). Met een vergunning bent u weliswaar ingedekt, maar dat geldt alleen als uit de aanvraag in combinatie met de vergunning duidelijk blijkt dat het hier om een getoetst vergunde (deel-) activiteit betreft. Omdat de bouwverordening een gemeentelijke regeling is, kan de invulling per gemeente uiteen lopen. Raadpleging van de gemeentelijke bouwverordening is daarom gewenst.
In afwachting van de ontwikkelingen in de wetgeving (het Gebruiksbesluit en de AMvB Slopen) heeft de VNG besloten om momenteel nog niet tot aanpassing van het Modelbouwverordening over te gaan. Dit om te voorkomen dat gemeenten, burger en bedrijven binnen korte tijd twee maal met veranderingen in de wetgeving worden geconfronteerd.