De provincie Groningen heeft daartoe een gedoogvergunning afgegeven, zo maakte zij vrijdag bekend.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De gedoogvergunning is nodig sinds de Raad van State enkele weken geleden een streep haalde door de natuurvergunningen.
De energieproducent moet voorlopig wel stoppen met de werkzaamheden aan de laagbouw, zoals de kantoren, het magazijn en de werkplaats. De bouw van de centrale zelf mag wegens ”grote financiële en veiligheidsbelangen” wel doorgaan.
Volgens gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) is er een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de belangen van RWE/Essent, dat inmiddels rond de 2 miljard euro in de centrale heeft gestoken, en de natuur in het Waddengebied.
Het stilleggen van de hoogbouw, de centrale zelf, zou een feitelijke bouwstop betekenen, aldus Van der Ploeg. Dat zou de energiereus 20 miljoen euro per maand kosten.
De gedoogvergunning is voor 9 maanden afgegeven. Dat moet RWE/Essent voldoende tijd geven voor het indienen van een nieuwe vergunningsaanvraag, meent Van der Ploeg. Hij wil niet speculeren over de haalbaarheid van de nieuwe vergunning.
”Het blijft een juridisch vraagstuk. Ik kan geen 100 procent garantie geven dat die de eindstreep wel zal halen bij de Raad van State. Maar we voelen ons er redelijk comfortabel bij.”
Kwaad geschiedt
Natuur & Milieu en Greenpeace roepen in een reactie de Raad van State op om de kwetsbare Waddennatuur te beschermen tegen de bouwwerkzaamheden in de Eemshaven. Een verzoek tot een bouwstop wordt zo snel mogelijk ingediend.
Door het bouwen toch te gedogen, neemt de provincie een voorschot op het onderzoek dat op last van de Raad van State wordt uitgevoerd naar de gevolgen van de bouw, aldus Greenpeace.
Greenpeace en Natuur & Milieu verwachten dat de de onderzoeken zullen uitwijzen dat de kolencentrale flinke schade zal toebrengen aan de Waddennatuur. Wanneer blijkt dat dieren zoals zeehonden en bruinvissen schade ondervinden, mag de centrale niet worden afgebouwd.
“Als achteraf wordt geconstateerd dat de bouw schadelijke gevolgen had voor de natuur, is het leed al geschied.”
RWE/Essent is tevreden met het gedoogbesluit, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.
”Het belangrijkste is dat het werk aan de centrale zelf kan doorgaan. De bouw van kantoren en dergelijke zal een half jaar vertraging oplopen. Elk uitstel is natuurlijk kostbaar, maar de kantoren zijn geen productiefaciliteit.”
GroenLinks is teleurgesteld dat RWE/Essent mag doorgaan met de bouw. ”Kolencentrales zijn ouderwets en vervuilend”, aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
Het Kamerlid drong er eerder bij minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) en de provincie Groningen op aan te zoeken naar alternatieven, zoals de bouw van een veel schonere biomassacentrale. ”Helaas hebben ze daar niet voor gekozen”, aldus Van Tongeren.
Dat Verhagen liever doorgaat met de bouw van ”vieze kolencentrales”, heeft Van Tongeren verbaasd, zo stelt ze.