Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft op 4 juni 2012 het wetsvoorstel Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013 bij de Tweede Kamer ingediend met daarin een regeling voor de renteaftrekbeperking in deelnemingsverhoudingen (reparatie Bosalgat).
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De regeling gaat uit van een rekenregel waarmee een deel van het totaalbedrag van de geldleningen die een lichaam is aangegaan, wordt toegerekend aan lichamen waarin een deelneming wordt gehouden. Voor zover het gemiddelde bedrag aan deelnemingen groter is dan het gemiddelde bedrag van het eigen vermogen, worden de deelnemingen geacht met geldleningen te zijn gefinancierd (deelnemingsschuld). Het deel van het totale bedrag aan rente en kosten van geldleningen dat niet aftrekbaar is, is in beginsel gelijk aan de verhouding tussen de deelnemingsschuld en het gemiddelde bedrag van alle geldleningen. Er komt een drempel voor de renteaftrekbeperking van € 1 mln. De deelnemingsrente is niet aftrekbaar voor zover dit meer bedraagt dan het drempelbedrag. Rente die verband houdt met een uitbreidingsinvestering in een deelneming valt in beginsel niet onder de renteaftrekbeperking. Het kabinet wil de thincapregeling afschaffen en alle andere renteaftrekbeperkingen in stand houden. Als voor de afschaffing van de thincapregeling financiële dekking is gevonden, zal het kabinet de afschaffing van de thincapregeling opnemen in het pakket Belastingplan 2013.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft op 4 juni 2012 het wetsvoorstel Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013 bij de Tweede Kamer ingediend met daarin een regeling voor de renteaftrekbeperking in deelnemingsverhoudingen (reparatie Bosalgat). Bij de presentatie van het Lenteakkoord was de precieze inhoud van deze regeling nog niet bekendgemaakt.
Een van de onderdelen uit het wetsvoorstel betreft een regeling voor renteaftrekbeperking in deelnemingsverhoudingen. De regeling gaat uit van een rekenregel waarmee een deel van het totaalbedrag van de geldleningen die een lichaam is aangegaan, wordt toegerekend aan lichamen waarin een deelneming wordt gehouden. Voor zover het gemiddelde bedrag aan deelnemingen groter is dan het gemiddelde bedrag van het eigen vermogen, worden de deelnemingen geacht met geldleningen te zijn gefinancierd (deelnemingsschuld). De gemiddelden worden bepaald naar de stand aan het begin en het einde van het jaar, waarbij tijdelijke wijzigingen rond die tijdstippen worden genegeerd als deze hun oorzaak vinden in de toepassing van de renteaftrekbeperking.
Het deel van het totale bedrag aan rente en kosten van geldleningen dat niet aftrekbaar is, is in beginsel gelijk aan de verhouding tussen de deelnemingsschuld en het gemiddelde bedrag van alle geldleningen. Er komt een drempel voor de renteaftrekbeperking van € 1 mln. Dit houdt in dat excessieve deelnemingsrente niet aftrekbaar is voor zover dit meer bedraagt dan het drempelbedrag. Rente die verband houdt met een uitbreidingsinvestering in een deelneming valt in beginsel niet onder de renteaftrekbeperking tenzij in de groep als geheel sprake is van dubbele renteaftrek of van belastingontwijking.
Het kabinet had vorig jaar bij het indienen van het wetsvoorstel Belastingplan 2012 in de Tweede Kamer aangegeven dat men de bestaande diverse regelingen van renteaftrekbeperkingen in de vennootschapsbelasting tegen het licht zou houden. Dat is inmiddels gebeurd. Als resultaat hiervan wil het kabinet de thincapregeling afschaffen en alle andere renteaftrekbeperkingen in stand houden. Voor de afschaffing van de thincapregeling moet nog de financiële dekking worden gevonden. Als dat het geval is, zal het kabinet de afschaffing van de thincapregeling opnemen in het pakket Belastingplan 2013.
Wat betreft de toepasbaarheid van de bestaande renteaftrekbeperkingen wil het kabinet de volgende lijn hanteren:
dezelfde rente kan niet meer dan eenmaal in aftrek worden beperkt;
de verschillende renteaftrekbeperkingen worden toegepast in de volgorde waarin zij in de wet staan.