De Centrale Raad van Beroep beslist in zijn uitspraak van 29 oktober 2012 dat een gemeenteambtenaar van de gemeente Schinnen terecht is ontslagen wegens belangenverstrengeling bij eerst zijn aankoop van grond van de gemeente en vervolgens de doorverkoop van die grond aan een ander. Die aan- en doorverkoop leverde die ambtenaar persoonlijk financieel voordeel op.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.
In zijn uitspraak van 29 oktober 2012 beslist de Centrale Raad van Beroep – anders dan de rechtbank Maastricht eerder deed – dat het hoofd Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van de gemeente Schinnen terecht is ontslagen omdat hij in die functie er voor heeft gezorgd dat hij financieel voordeel genoot bij de verkoop van grond van de gemeente aan hemzelf en de doorverkoop van die grond aan een ander. De gemeenteambtenaar heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Dit is naar het oordeel van de Centrale Raad van Beroep ernstig plichtsverzuim. De straf van ontslag past bij dat plichtsverzuim.
De Centrale Raad van Beroep is het dan ook niet met de rechtbank Maastricht eens dat de straf van ontslag te zwaar is omdat er geen sprake zou zijn “zeer ernstig” plichtsverzuim en de ambtenaar zeer lange tijd goed heeft gefunctioneerd.
De ambtenaar was hoofd van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Adviezen van die afdeling waren de basis voor een besluit van de gemeente om aan de ambtenaar een stuk grond te verkopen. In die adviezen – waarvan één door de ambtenaar voor akkoord is getekend – was niet vermeld dat eerder was besloten om de bouwkavel in het openbaar aan te bieden met een antispeculatiebeding. Dit was wel van belang voor het besluit van de gemeente over de verkoop van de grond aan de ambtenaar. Kort na de aankoop verkocht de ambtenaar de grond aan een ander. Met die koper voerde de ambtenaar – als verkoper en als hoofd Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting – gesprekken op het gemeentehuis over de verkoop en over een bouwvergunning. De levering van de grond aan de ambtenaar is door hem persoonlijk en uitsluitend in zijn belang lang uitgesteld. Op de dag van levering door de gemeente heeft de ambtenaar de grond doorgeleverd aan de nieuwe koper. Met deze transactie verdiende de ambtenaar ongeveer € 20.000,-.
De Centrale Raad van Beroep is het eens met de gemeente – die ook hoger beroep instelde tegen de uitspraak van de rechtbank Maastricht – dat de gemeenteambtenaar zich door zich zo te gedragen schuldig maakte aan plichtsverzuim. Dit plichtsverzuim bestond uit belangenverstrengeling bij de aan- en doorverkoop van de grond.
De Centrale Raad van Beroep is tot slot van mening dat gelet op de aard van het gedrag van de ambtenaar het ontslag ook past bij het plichtsverzuim. Dat de ambtenaar al zeer lang bij de gemeente werkte en dat er binnen de gemeente een informele cultuur en daardoor een zwakke controle bestond, vindt de Centrale Raad van Beroep niet van belang. Zeker voor een gemeenteambtenaar geldt immers dat een zwakke controle geen vrijbrief mag zijn voor misbruik van het ontbreken van die controle.
Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is een eindoordeel. Partijen kunnen tegen deze uitspraak dan ook geen hoger beroep instellen.