Het aantal bijstandsontvangers dat vorig jaar uitstroomde naar werk is afgenomen naar krap 8 procent. De toename in 2010 en 2011 naar rond de 9 procent is daarmee afgebroken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Eind 2011 telde Nederland 367 duizend mensen met een bijstandsuitkering. Gedurende 2012 vonden ruim 28 duizend van hen een baan, waarna de bijstand kon worden stopgezet.
Het aandeel bijstandsgerechtigden dat een baan vond is hiermee veel lager dan voor het uitbreken van de crisis. In 2007 vond nog 15 procent van personen met bijstand een baan.
Jongeren
Vooral jongeren onder de 25 jaar vonden minder vaak werk. In 2011 vond nog bijna een op de drie jongeren met bijstand een baan. In 2012 was dat nog een op de vijf.
Met een uitstroom van 20 procent vinden nog wel altijd veel meer jongeren werk dan ouderen. In de categorie 55 tot 65 jaar vindt slechts ongeveer één procent een baan.
“Met het oplopen van de leeftijd neemt het aandeel dat werk vindt af”, ziet het statistiekbureau. “Dit komt vooral doordat ouderen vaker al lang in de bijstand zitten en verder van de arbeidsmarkt af staan.”
Gemeenten
Gemeenten voeren de Wet werk en bijstand uit. Het verschil in uitstroompercentage tussen gemeenten is groot. Zo was van de steden met meer dan honderdduizend inwoners Zoetermeer het succesvolst. Bijna 14 procent van de bijstandgerechtigden daar kreeg een baan. In Arnhem werd met 5 procent het minst een baan gevonden.
Vorige week maakte vakcentrale FNV melding dat bijstandsgerechtigden op weinig steun kunnen rekenen van hun gemeente wanneer zij terug willen keren naar de arbeidsmarkt.
“Trajecten zonder loon, waar productie geleverd wordt zonder dat er sprake is van een leertraject, moeten stoppen”, zei Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV.