Hof Den Bosch heeft in een feitelijke procedure beslist dat geen naheffing van loonbelasting en premie volksverzekering kon plaatsvinden over door de werkgever onbedoeld te veel ingehouden werknemersbijdrage volgens de bedrijfstakpensioenregeling.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De procedure betrof een transportbedrijf dat in 2006 een vergissing maakte in de verdeling van het werkgeversdeel en het werknemersdeel in de bedrijfstakpensioenregeling. Volgens de pensioenregeling zou de werkgever twee derde deel en de werknemers een derde deel van de pensioenpremie dragen. In 2006 had de werkgever deze verdeling per abuis omgedraaid. De werkgever droeg hetzelfde, totale pensioenpremiebedrag als bij een correcte verdeling van werkgevers- respectievelijk werknemersdeel af aan de stichting waar de pensioenregeling voor het beroepsgoederenvervoer was ondergebracht. De stichting had de misslag niet opgemerkt en evenmin het transportbedrijf en de werknemers. Pas in 2008 ontdekte het transportbedrijf de vergissing en wilde dit rechttrekken door het te veel ingehouden werknemersdeel te verrekenen met over de in 2008 nog in te houden en af te dragen pensioenpremie over 2008. De inspecteur ging daarmee echter niet akkoord. Hij stelde dat de te veel ingehouden pensioenbijdrage belastbaar loon vormde en legde het transportbedrijf voor het jaar 2006 een naheffingsaanslag loonbelasting op met boete.
Het hof was het niet met de inspecteur eens en vernietigde de naheffingsaanslag. Het transportbedrijf was te goeder trouw geweest en beoogde niet méér pensioenpremie aan de pensioenstichting af te dragen dan volgens de pensioenregeling verschuldigd was. Dat was feitelijk ook niet gebeurd. Volgens het hof was in beginsel weliswaar sprake van loon, maar onder de gegeven omstandigheden was de te veel ingehouden werknemersbijdrage aan te merken als een vrijgesteld loonbestanddeel in de vorm van een ‘bijdrage ingevolge een pensioenregeling’.
Hof Den Bosch, 23-8-2013, nr. 12/00683