Bij de Tweede kamer is onlangs het wetsvoorstel ingediend waarbij per 1 januari 2014 diverse zorgkostenregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten worden afgeschaft en in afgeslankte vorm via de Wet maatschappelijke ondersteuning of via de individuele bijzondere bijstand door de gemeenten worden voortgezet. Het betreffen:
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
- de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (hierna: algemene tegemoetkoming);
- de uitkering voor de compensatie voor het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering (hierna: CER-uitkering);
- de fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten; en
de tegemoetkoming specifieke zorgkosten (hierna: TSZ).Reden voor de herziening is dat de regelingen onvoldoende kunnen worden gericht op de doelgroep van zieken en gehandicapten. - De afschaffing van de algemene tegemoetkoming leidt ook tot afschaffing van de zogenaamde Wtcg-kortingen. Dit zijn kortingen op de eigen bijdragen in de AWBZ en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).
Met het vervallen van de fiscale aftrekregeling voor uitgaven voor specifieke zorgkosten vervalt ook de daaraan gekoppelde niet-fiscale TSZ-regeling. Voor de periode vanaf 1 januari 2014 tot 1 januari 2016 komt er een overgangsregeling waardoor het mogelijk blijft de tot en met 2013 opgebouwde rechten op een TSZ-tegemoetkoming in de overgangsperiode nog uit te keren.
De afschaffing van de bovengenoemde regelingen raakt een grote groep mensen. In totaal ontvangen ongeveer 2,8 miljoen huishoudens een algemene tegemoetkoming, een CER-uitkering en/of hebben recht op een fiscale aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten.