et is aan de Nederlandse rechter om te bepalen of de energiewet te ver gaat. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het hof zegt dat drie specifieke verboden in deze wet indruisen tegen het vrije kapitaalverkeer in de Europese Unie (EU). Maar de doelstelling erachter is in lijn met de Europese regels. De wet zou consumenten beschermen en energielevering garanderen.
De EU-rechters bogen zich over de zaak op verzoek van de Nederlandse Hoge Raad na bezwaren van energieleveranciers Essent en Eneco en netbeheerder Delta.
Het privatiseringsverbod is volgens het hof een beperking van het vrije verkeer van kapitaal binnen de EU. Vanwege dat verbod mogen provincies en gemeenten hun energienetten niet aan commerciële bedrijven verkopen.
Toch kunnen de onderliggende redenen dit verbod rechtvaardigen. Het is aan een nationale rechter om dit uit te maken.
Groepsverbod
Daarnaast is er het groepsverbod. Volgens dat verbod mag een beheerder van een distributienet geen deel uitmaken van een groep waar ook een producent, leverancier of handelaar van gas of stroom in zit.
Ten derde dwingt het splitsingsgebod energiebedrijven zich op te delen in een commercieel bedrijf dat de energie levert en een bedrijf dat de distributienetten van stroom en gas in handen heeft.
Ook deze regels belemmeren het vrije kapitaalverkeer, maar het algemene belang zou hier zwaarder kunnen wegen dan het belang van de betrokkenen. Dat moet wederom een nationale rechter uitmaken vindt het hof.