De rechtbank Oost-Brabant legt aan vier mannen uit Brabant en Limburg celstraffen op variërend van vier jaar en drie maanden tot vijf jaar en drie maanden. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan de illegale handel in vuurwerk, deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van inkomsten uit deze vuurwerkhandel. Na het uitzitten van hun straf mogen de mannen zich twee jaar lang op geen enkele manier met vuurwerkhandel bezighouden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Acht personen die het illegale vuurwerk kochten, krijgen taakstraffen opgelegd uiteenlopend van 60 tot 240 uur.
In 2010 hebben de vier handelaren uit Veldhoven, Helmond, Heerlen en Onderbanken professioneel en consumentenvuurwerk ingevoerd vanuit Duitsland en Hongarije. Het vuurwerk werd geïmporteerd naar het Belgische Luik en daar opgeslagen. Van daaruit werd het onder meer verkocht aan Nederlandse afnemers. De mannen hebben als team grote hoeveelheden vuurwerk ingekocht. Binnen hun inkooporganisatie vertrouwden zij elkaar grote sommen contant geld toe.
Het geld dat de verdachten verdienden met de vuurwerkverkoop hebben zij witgewassen door het weer om te zetten in nieuw vuurwerk.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat zij het vuurwerk op een daarvoor volstrekt ongeschikte en onveilige plek hebben opgeslagen. Dit gebeurde op een bedrijventerrein in de nabijheid van een gasstation. De lokale overheden waren hiervan niet op de hoogte. Bovendien werd het vuurwerk vervoerd in auto’s die daarvoor niet waren ingericht, wat gevaar voor medeweggebruikers met zich meebracht.
Kopers moesten het vuurwerk doorgaans in België afhalen en zelf naar Nederland vervoeren. Daardoor liepen de verkopers zelf verder geen veiligheidsrisico’s of het risico te worden gepakt.
Het betrof hier onder meer vuurwerk van de zwaarste categorie, dat massa-explosief kan reageren, zoals dat bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede het geval was. De verdachten namen hiermee zeer grote risico’s voor (de levens van) anderen, aldus de rechtbank. Hun enige doel was geld.
De rechtbank is bij alle vier de verdachten van vuurwerkhandel uitgegaan van een celstraf van vijf jaar. Maar omdat het zo lang heeft geduurd voor de zaak op zitting kwam, is hiervan vijf procent afgetrokken. Van de verdachte uit Heerlen is niet bewezen dat hij het vuurwerk ook in Nederland heeft ingevoerd; bij hem worden er daarom zes maanden van deze straf afgetrokken. Bij de man uit Helmond is er daarnaast juist zes maanden aan de straf toegevoegd vanwege zijn recidive.
Voor de afnemers van het vuurwerk acht de rechtbank eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gepast. Maar hun straf is omgezet in een taakstraf vanwege de lange tijdsduur tot de zitting.
ECLI:NL:RBOBR:2013:7074