In de NRC van 21 december 2013 staan een aantal persoonlijke verhalen van mensen over het jaar 2013; een ervan is van Fred Teeven, die over zichzelf zegt: “Ik ben ook een beetje mens”. Prettig te weten, voor wie daar aan twijfelt. Hij zegt ook dat hij niet de “rechtse buitenboordmotor van het kabinet wil zijn”. Gelet op mijn buitengewone sympathie voor Fred (nou ja….) hier een paar kleine tips voor hem, aan de hand van drie citaten uit het artikel, om Fred te helpen een beetje mens te zijn en niet alleen als de rechtse buitenboordmotor van het kabinet gezien te worden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
“Hij probeert om gevangenissen schaaktoernooien te laten organiseren. “Kost bijna niks, je hebt alleen een paar borden en wat stukken nodig. Doe ik een keertje mee, dat vinden de mensen wel grappig.”
Tip: probeer het niet alleen te verkopen als goedkoop en een middel om mensen voor je te winnen. Je kunt ook zeggen: “Ik probeer om gevangenissen schaaktoernooien te laten organiseren. Daarmee zetten we de beperkte middelen zo goed mogelijk in; we helpen mensen te leren systematisch te denken, en we helpen ze te ervaren dat je conflicten ook zonder geweld uit kunt vechten. Daarmee helpen we ze te resocialiseren.” Klinkt toch een stuk beter nietwaar? Kom op Fred, je hebt dit soort goedkope trucs niet nodig om aandacht te krijgen!
“Ben je wel eens langs de gevangenis in Scheveningen gereden? Er hing máándenlang een spandoek daar: lekker naar het strand met een enkelband. Elke dag reed ik er langs, vanaf mijn appartement. Op een gegeven dag heb ik tegen mijn chauffeur gezegd: rijd nou maar even een blokje om. Die avond na het debat heb de directeur van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden gebeld: nu wil ik dat spandoek niet meer zien. De volgende ochtend was het weg.”
Deze is niet handig als je niet als de rechtse buitenboordmotor wil worden gezien. Je hoeft het er niet zo dik op te leggen dat jij een auto met chauffeur hebt (van onze centen, zou Wilders zeggen) en je hoeft het er al helemaal niet zo dik op te leggen dat je die directeur niet kon overtuigen en dus maar het machtswoord hebt gebruikt, in plaats van zijn vrijheid van meningsuiting te respecteren. Ik geef toe, dat is niet makkelijk als je steeds van alle kanten kritiek krijgt, maar daar kun je ook vragen bij stellen: waarom is niemand het ooit met mij eens? Beter: “Iedere dag als ik langs de gevangenis in Scheveningen reed zag ik een spandoek waaruit bleek dat de directie het niet met mijn beleid eens is. Dat kan ik begrijpen, het is ook niet eenvoudig beleid te maken als zo veel bezuinigingen noodzakelijk zijn. Ik heb de directeur gebeld, en hem uitgelegd waarom ik niet anders kon. We zijn het oneens gebleven, maar hij had wel zo veel respect voor mijn visie dat hij besloten heeft het spandoek weg te halen.” Dat is toch een heel ander verhaal?
“Als je hoger inzet, kun je daarna altijd nog naar beneden bijstellen. Kijk naar de rechtszaal. Daar kun je ook beter hogere straffen eisen. Als de rechter dan mee gaat, is dat mooi. Als je als officier een te lage straf eist en de rechter gaat er overheen, dan ben je een klungelofficier”
Ook niet handig. Als officier ben je lid van de rechterlijke macht, en hoor je een straf te eisen waarvan jij in volle overtuiging vindt dat die bij het delict past, niet alleen een zo hoge straf dat geen enkele rechter het in zijn hoofd haalt daar ook nog eens overheen te gaan. Op deze manier maak je er een soort markthandel en handjeklap van; je eist gewoon lekker veel, meer dan je eigenlijk redelijk vindt, en als de rechter dat dan ook nog oplegt (en dus meer straf op legt dan jij eigenlijk redelijk vond) dan is dat “mooi”. Niet echt een houding die een lid van de rechterlijke macht siert zou ik denken. Beter: “Als officier zette ik altijd hoog in, omdat ik er van overtuigd was dat harde straffen de veiligheid van de maatschappij vergroten. Ik vond het belangrijk dat verdachten wisten dat ik hoge straffen voor ernstige delicten terecht vond.” Dat uit veel onderzoeken is gebleken dat hoge straffen niet helpen laat je dan gewoon onbesproken, dat weet toch bijna niemand.
Fred: begin 2014 goed, realiseer je dat je ook maar een beetje mens bent en dus niet onfeilbaar, en probeer in 2014 eens uit een ander vaatje te tappen. Niet alle problemen kun je oplossen door gewoon weer nieuwe richtlijnen voor nog hardere straffen te bedenken, mensen het land uit te zetten, of mensen die het niet met je eens zijn (advocaten, gevangenisdirecteuren, organisaties voor ontheemden) gewoon weg te bezuinigen. Als je werkelijk niet als de rechtse buitenboordmotor van het kabinet gezien wilt worden, doe dan eens wat aan dat imago, en vooral: vraag je eens af waar je dat imago aan verdiend hebt. Als jij je realiseert dat je een beetje mens bent, zullen anderen je hopelijk ook als een mens gaan behandelen!
mr. Hugo Nieuwenhuizen, Deterink Advocaten en Notarissen N.V.