Het aantal ontslagen door een verkeerde opmerking op sociale media groeit.
Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Volgens DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederlanders is een tiende van het aantal ontslagen het gevolg van een misstap op sociale media. In 2014 waren er driehonderd ontslagzaken die hiermee te maken hadden. Zeventig gevallen waren ernstig genoeg om ontslag aan te zeggen.
Achmea Rechtsbijstand ziet ook een stijging, van vijf zaken in 2010 naar achtendertig in 2014. Toch vormen deze zaken slechts 0,1 procent van alle arbeidsrechtszaken.
Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat verklaart dat het in negen van de tien ontslagzaken nog altijd gaat om bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren. Maar in de groep die overblijft spelen sociale media vaker een rol.
Deskundigen schrijven de toename toe aan mensen die nu vaker actief zijn op het web. Waar een ongepaste opmerking over de baas vroeger alleen gedeeld werd met het gezelschap van een verjaardagsfeestje, plaatsen mensen deze nu vaak zwart-op-wit online. Ook andere kwetsende posts die op de een af andere manier gelinkt kunnen worden met iemands baan, kunnen werknemers duur komen te staan.
Het hoeven niet eens per se opmerkingen te zijn: afgelopen jaar werd bijvoorbeeld een verpleegkundige op straat gezet, omdat zij haar dochter – toen Miss Nederland – tijdens een avonddienst op haar afdeling enkele foto’s in ziekenhuiskleding liet maken. De dochter plaatste de kiekjes vervolgens op Facebook en zo kwam de zaak aan het rollen.