De Raad voor de Rechtspraak heeft dinsdag het omstreden bezuinigingsplan voor de Nederlandse rechtbanken opnieuw uitgesteld.
Dat hebben de Raad voor de Rechtspraak en de rechtbankpresidenten dinsdag in een brief aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) laten weten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de rechtbanken laten weten dat zij vasthouden aan de bezuinigingen op 7 van de 32 zittingsplaatsen. Het gaat om de rechtbanken van Assen, Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Maastricht en Zutphen.
Door het besluit over de bezuinigingen uit te stellen, willen de Raad en de rechtbankpresidenten tegemoetkomen aan een verzoek van de Tweede Kamer. De Kamer had om uitstel gevraagd zodat eerst de uitkomst van het verdere debat over de bezuinigingen in politiek Den Haag kan worden afgewacht.
De politiek neemt naar verwachting later dit jaar een definitief besluit over de bezuinigingen.
Verzet
De bezuinigingsplannen hebben de afgelopen tijd veel kritiek gekregen. Tegenstanders van de plannen verwachten dat mensen op deze manier de toegang tot het recht geblokkeerd wordt. Mede naar aanleiding van deze kritiek werd een besluit over het bezuinigingsplan begin deze maand ook al een keer uitgesteld.
Volgens de Raad voor de Rechtspraak is 52 miljoen euro nodig om de rechtspraak op peil te houden in de zeven steden waar bezuinigd wordt. De rechtsprekende instanties kampen met een tekort van 32 miljoen euro per jaar. Zonder bezuinigingen op de huisvesting van kleinere rechtbanken zou dit tekort met nog eens 20 miljoen euro oplopen, aldus de Raad voor Rechtspraak.
Tegemoetkoming
De Raad voor de Rechtspraak laat weten dat tegemoet zal worden gekomen aan de kritiek op het plan om jeugdbeschermingszaken, zoals ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen, te verplaatsen naar grotere rechtbanken.
Het gaat volgens de Raad voor de Rechtspraak ”om zeer kwetsbare mensen, die zoveel mogelijk dichtbij huis terecht moeten kunnen.” Jeugdbeschermingszaken worden daarom toegevoegd aan de zeven locaties die straks door de bezuinigingen geen volledig takenpakket meer hebben.
Zwaardere zaken
In het bezuinigingsplan worden zwaardere rechtszaken niet meer in de zeven genoemde steden behandeld. Die zaken stellen extra eisen aan de rechtbanken, zoals het in stand houden van grote zittingszalen en cellenblokken. Bovendien is meer beveiligingspersoneel nodig.
Deze vereisten zouden de kleinere locaties duur en inflexibel maken. In die steden komen volgens het plan nog maar 75 procent van de rechtszaken aan de orde. Dan gaat het om veel voorkomende kwesties, zoals politierechterzaken, geschillen in het bestuursrecht en zaken rondom familierecht en jeugdbescherming.