Wanneer men samen met een partner een huis koopt, dan zijn de prijsonderhandelingen vaak het spannendst. Dit blijkt uit onderzoek van hypotheekverstrekker Nationale-Nederlanden. Koppels zijn daarnaast vaak onzeker over de hypotheek en de keuze van het huis. Hieronder treft u een overzicht van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hypotheekrenteaftrek minder belangrijk dan advies van hypotheekadviseur
Zes op de tien samenwonenden zoekt onafhankelijk hypotheekadvies bij een hypotheekadviseur (62%). Op de gekozen hypotheekvorm, zijn vooral de aanbeveling van de adviseur, maar ook de zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn van invloed. Een kleine groep (4%) noemt de hypotheekrente aftrek als zeer bepalend voor de gekozen hypotheek.
Kwart samenwoners sluit maximale hypotheek af
Van alle kopers kiest één op de vier voor een maximale hypotheek. De reden hiervoor: op de lange termijn kunnen ze de kosten dragen met het huidige salaris (45%). Verder zijn de ondervraagden positief over de toekomst, een groot deel verwacht dat het inkomen stijgt (35%). Een kleine groep respondenten geeft aan, dat zij voor een droomhuis wel de maximale hypotheek willen afsluiten (16%).
Bijkomende kosten niet standaard in hypotheek
Slechts de helft van de kopers neemt de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies en notaris- en taxateurskosten, op in de hypotheek. Kopers beschikken dus over eigen geld of middelen om deze kosten te dragen bij het kopen van een woning. Op internet kun je meer lezen over de mogelijkheden, de maximale hypotheek berekenen en sites vinden die je op weg helpen met hypotheek vergelijken.
Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van Nationale-Nederlanden. De 1000 respondenten woonden maximaal vijf jaar samen, met leeftijd van 18 tot en met 45 jaar.