De veroordelingen van de voormalig minister-president van Curaçao Schotte en zijn levenspartner wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen dienen in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Bleichrodt de Hoge Raad in zijn conclusies die vandaag zijn gepubliceerd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Schotte was ten tijde van de bewezen strafbare feiten politicus in Curaçao. Hij richtte de politieke partij Movementu Future Korsou (MFK) op. Met ingang van 10 oktober 2010 was Schotte de eerste minister-president van Curaçao. Deze functie bekleedde hij tot eind september 2012. De medeverdachte is zijn partner.
In de strafzaak tegen verdachte Schotte staat ambtelijke corruptie centraal. Het hof vond onder meer bewezen dat verdachte giften had aangenomen die bedoeld waren om hem te bewegen een voorkeursbehandeling te geven aan bepaalde bedrijven. Facturen die in dat verband werden verstuurd, zijn volgens het hof vals opgemaakt. Ook hebben de verdachte en zijn medeverdachte zich in de visie van het hof schuldig gemaakt aan witwassen en het voorhanden hebben van zogenaamde ‘frequency jammers’, die zijn ontworpen voor het veroorzaken van storingen in telecommunicatie.
Schotte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Als bijkomende straf werd hem een ontzetting uit het passieve kiesrecht opgelegd voor vijf jaar. Zijn partner kreeg een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens witwassen. Beide verdachten stelden beroep in cassatie in.
In zijn conclusies bespreekt de advocaat-generaal de aangevoerde cassatieklachten uitvoerig. Hij gaat daarbij onder meer in op de klachten die zich richten tegen het bewijs voor de ambtelijke omkoping en de vraag of Schotte op het moment van het aannemen van de giften wist dat die giften hem werden gedaan om hem om te kopen.
Bleichrodt concludeert in zijn adviezen dat geen van de veertien cassatiemiddelen in de zaak van Schotte en de zeven cassatiemiddelen in de zaak van zijn medeverdachte leidt tot vernietiging van de uitspraken. Hij adviseert de Hoge Raad dan ook de beide cassatieberoepen te verwerpen en daarmee de uitspraken in stand te laten.
Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in de beide zaken.
De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.