De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) roept het kabinet in een brief op het notariaat te betrekken bij de aanpak van ondermijning. Notarissen fungeren als poortwachters om fraude en witwassen te voorkomen. Met enkele aanvullende instrumenten kunnen zij die rol nog beter vervullen. De VVD vraagt een snelle reactie van het kabinet op de voorstellen die de KNB doet in de brief.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Aanleiding voor de brief is het Algemeen Overleg ondermijning op 13 november. Aan het voorkomen van ondermijning werken notarissen al jaren mee. Bovendien zorgt de KNB voor het terugdringen van (on)bewuste medewerking van notarissen aan fraude en witwassen. Voor notarissen die dit bewust doen is in het notariaat geen plaats.
Aanvullende instrumenten
Om die rol als poortwachter nog beter te kunnen vervullen, wil de KNB graag aanvullende instrumenten. Bijvoorbeeld het kunnen zoeken op natuurlijke personen in het Handelsregister en het opzetten van een centraal aandeelhoudersregister. Daarnaast is het nu niet mogelijk om binnen het notariaat gegevens te delen. Hierdoor kunnen notarissen elkaar niet waarschuwen voor cliënten met kwade bedoelingen. Ook roept de KNB verschillende overheidsdiensten op om meer gegevens met het notariaat te delen, bijvoorbeeld over bij de overheid bekende katvangers en veelplegers van fraude en witwassen.
Kansen
VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden heeft het kabinet opgeroepen om nog voor het Algemeen Overleg te reageren op de voorstellen van het notariaat. ‘We moeten geen kansen laten liggen om samen met notarissen georganiseerde misdaad te bestrijden,’ schrijft hij.
110 miljoen extra
Het kabinet kondigde vandaag aan om nog eens 110 miljoen euro extra te investeren in de strijd tegen ondermijning. Met dat geld wordt onder meer een Multidisciplinair Interventie Team (MIT) ingericht. Hierin komen verschillende opsporingsspecialisten van onder meer politie, FIOD en de marechaussee samen om de handel en wandel van criminele netwerken bloot te leggen. Daarnaast wordt het geld gebruikt om rechters, officieren van justitie en advocaten te beveiligen.