Als een stel besloten heeft om te gaan scheiden, is de huisvesting een van de zaken die aan de orde zal komen. Dit is het geval bij zowel koop- als huurwoningen. In het laatste geval moet immers besloten worden wat er moet gebeuren met de huurwoning na een scheiding. Daarnaast moeten beiden partijen op zoek naar een nieuwe woonruimte waarbij de kans zeker niet uitgesloten is dat er een nieuwe woning gehuurd moet worden. Het zoeken van een woning na een scheiding valt in de praktijk nog niet altijd mee. Wellicht moet er nagegaan worden of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een sociale huurwoning na een scheiding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Verdeling van een huurwoning, hoe werkt dat?
Hoewel een verdeling van een huurwoning in de praktijk vaak veel eenvoudiger gaat dan de verdeling van een koopwoning, kan ook dit punt een groot struikelblok vormen. Allereerst moeten de scheidende partners immers afzonderlijk voor zichzelf bepalen of zij in het betreffende huurhuis willen blijven wonen en of dit financieel haalbaar is. De inkomsten en andere financiële voorzieningen waarvan de betreffende persoon gebruik van kan maken, zal hierin bepalend zijn.
De verdeling van een huurwoning is eenvoudig als een van de partners de interesse en de mogelijkheden heeft om de betreffende te blijven huren. In dat geval zal de andere partner uit moeten kijken naar een ander woonadres. Voor de verdeling van de inboedel zal uiteraard een regeling moeten worden getroffen maar dat laten we in dit artikel verder buiten beschouwing..
Als beide scheidende partners het besluit (moeten) nemen om het woonadres te verlaten, zijn de te zetten stappen met betrekking tot de verdeling van de huurwoning eenvoudig. In dat geval zal de huur op een afgesproken moment moeten worden stopgezet en zullen beide partners voor dit moment een andere woonruimte hebben betrokken.
De laatste optie is dat beide scheidende partners interesse hebben om de gezamenlijke huurwoning te blijven betrekken. In dat geval zal er in onderling overleg een keuze moeten worden gemaakt welke persoon daadwerkelijk zijn of haar plannen in de praktijk kan brengen en welke persoon het huurhuis toch zal moeten verlaten. Als de scheidende partners hier samen niet uitkomen, zal de rechter hierover een bindende uitspraak doen.
Hoe beslist de rechter over het verdelen van een huurwoning na een echtscheiding
Een rechter neemt een aantal belangrijke criteria mee in diens beslissing over het verdelen van een huurwoning na een echtscheiding. De rechter zal in die procedure een afweging maken wie van beide partners het meeste belang heeft bij het huren van de woning. vooral het belang van de eventuele thuiswonende (minderjarige) kinderen zal in dat geval zwaar meewegen. De rechter zal er immers vaak voor kiezen om het huurhuis toe te wijzen aan de ouder die de dagelijkse verzorging van de kinderen op zich zal nemen. De kinderen worden door deze keuze zo min mogelijk belast door de scheiding en kunnen op de huidige plek blijven wonen.
Een ander criterium die de rechter zal meenemen bij de beslissing over het verdelen van huurwoningen bij scheidingen is de duur van de bewoning. In de praktijk komt het immers regelmatig voor dat een van de partners al in het betreffende huurhuis woonachtig was en dat de andere partner er in later stadium bij ingetrokken is. In dat geval is de kans groot dat de eerste bewoner het huurhuis toegewezen krijgt.
Als deze twee genoemde criteria niet van toepassing zijn, zal de rechter kijken naar andere factoren om een besluit te nemen. Hierbij zal een belangenafweging worden gemaakt. Vragen als we de huur het makkelijkst kan betalen, wie werkt er in de buurt of heeft andere belangen om op de betreffende plek te blijven wonen en wie kan het makkelijkst ergens anders terecht zullen een rol spelen bij deze belangenafweging.
Huurwoning zoeken na een scheiding, wat zijn de mogelijkheden?
Het laatstgenoemde punt in de belangenafweging van de rechter (“wie kan het makkelijkst ergens anders terecht”) is een heikel punt. Veel mensen ervaren immers grote problemen met het vinden van een geschikte huurwoning na een scheiding. Het komt dan ook regelmatig voor dat er terug moet worden gegrepen naar een tijdelijke oplossing zoals het wonen in een vakantiepark of het intrekken bij familie of vrienden.
Naast de bovenstaande tijdelijke opties kun je gebruik maken van de diensten van organisaties die tijdelijke woonruimte aanbieden aan mensen die net gescheiden zijn en voor ouders met kinderen die na een scheiding op zoek zijn naar een nieuwe verblijfplaats. Door deze voorzieningen worden gescheiden mensen weer op weg geholpen richting een nieuwe huurwoning.
Sociale huurwoning na scheiding
Het inkomen van een persoon zal bepalend zijn of er een sociale huurwoning betrokken kan worden na een scheiding. Hierbij is er sprake van een bovengrens. Als het inkomen van de betreffende persoon boven deze grens komt, heeft hij of zij géén recht om een sociale huurwoning te betrekken na een scheiding. In dat geval zal de persoon geen andere keuze hebben dan een gewone huurwoning te betrekken. De regels en inkomensgrens met betrekking tot de sociale huurvoorzieningen zijn sterk aan verandering onderhevig. Op de website van de wooncorporatie die in de betreffende gemeente die sociale huurwoningen aanbiedt en op de website van de Rijksoverheid is de meest actuele informatie over dit onderwerp te vinden. Hier is ook meer informatie te vinden over de mogelijkheden om huurtoeslag aan te vragen voor gescheiden mensen die een wat lager inkomen hebben en waarbij het vermogen binnen de inkomensgrens ligt.
Urgentie bij het verkrijgen van een sociale huurwoning na een scheiding
Er zijn mogelijkheden om gebruik te maken van een urgentieregeling bij het verkrijgen van een huurwoning na een scheiding. Deze urgentie kan van belang zijn omdat de wachtlijst voor het verkrijgen van een sociale huurwoning vaak lang is. Deze urgentie moet worden aangevraagd bij de woningcorporatie of de gemeente. In veel gevallen wordt een urgentie sneller afgegeven als er sprake is van een woningzoekende met minderjarige kinderen.
De experts van Judex kunnen je volledig persoonlijk informeren en adviseren over huisvesting tijdens en na een scheiding. Daarnaast kunnen onze experts je desgewenst helpen met het zetten van de bijbehorende stappen. Judex zorgt dat een echtscheiding in deskundige handen is.