Een voorlopige voorziening bij een echtscheiding is een term voor een tussentijdse oplossing van de rechter in afwachting van de definitieve afwikkeling van een echtscheidingsprocedure. Deze tijdelijke regeling kan in het leven geroepen worden als de echtscheiding langer dreigt te gaan duren en beide partijen even rust nodig hebben om de zaken voor zichzelf op een rijtje te zetten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Voorlopige voorzieningen bij een langdurig echtscheidingstraject
Niet iedere scheiding verloopt helaas even vlotjes. Als de scheidende partners er samen niet uitkomen, het met elkaar oneens zijn en de scheiding eventueel ontaard in een vechtscheiding, kan het zo maar een paar jaar duren voordat de definitieve echtscheiding rond is. Om al die tijd het leven on hold te zetten, is natuurlijk geen optie. Beide partners zullen verder willen en ook moeten, zeker als er kinderen in het spel zijn.
In zo’n geval heeft de rechter de mogelijkheid om een voorlopige voorzieningen uit te spreken. Deze regeling heeft betrekking op de alledaagse gang van zaken die niet kunnen wachten tot de rechter de scheiding officieel heeft uitgesproken.
Wat zijn voorlopige voorzieningen?
Voorlopige voorzieningen hebben betrekking op de dagelijkse gang van zaken. Dat wil zeggen dat de rechter een regeling opstelt met betrekking tot de omgang van de kinderen, de alimentatie en vaak ook wie er (zo lang de scheidingsprocedure nog niet volledig is afgesloten) in het huis mag blijven wonen. Een andere optie is dat de kinderen in het ouderlijk huis blijven en de ouders afwisselend een week bij hen in trekken om zo te zorgen dat de kinderen een vast thuishonk hebben en behouden. Deze voorlopige voorzieningen zijn van kracht totdat de scheiding officieel is uitgesproken. Als de noodzaak er is, zal er achteraf overgegaan worden op een financiële compensatie tussen de scheidende partners.
De voorlopige voorzieningen hebben als doel om rust te brengen in de vaak gespannen situatie. Hierdoor kan het echtscheidingstraject vaak op een prettigere manier worden afgehandeld waarbij meestal ook de vaart in het proces weer wat terug komt. Er wordt een bepaalde rust en regelmaat gecreëerd dat niet alleen voor de scheidende partners maar ook vooral voor betrokken kinderen van groot belang is.
Kun je in beroep gaan tegen voorlopige voorzieningen bij een echtscheiding?
Tegen voorlopige voorzieningen kun je geen beroep aantekenen. Je kunt echter wel een wijziging van voorlopige voorzieningen bij echtscheiding aanvragen. Dit kan echter alleen als er aangetoond kan worden dat de rechter een besluit op basis van verkeerde informatie heeft genomen of als er een ingrijpende verandering in de situatie van één van de partners heeft plaatsgevonden. Het verzoek tot wijziging van de voorlopige voorzieningen kan alleen door een familierecht advocaat worden ingediend.
Hoe lang zijn voorlopige voorzieningen van kracht?
Voorlopige voorzieningen zijn, zoals de naam al aangeeft, een tijdelijke regeling waarbij de rechter de duur van de regeling bepaald. Over het algemeen vervallen de voorlopige voorzieningen op het moment dat de echtscheiding uitgesproken en het huwelijk definitief ontbonden is. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om voorlopige voorzieningen bij de rechter aan te vragen nog voordat er ook maar een verzoek tot echtscheiding ingediend is. Het is daarna wel verplicht om dit verzoek tot echtscheiding binnen 4 weken na verzoek tot voorlopige voorzieningen bij de rechtbank in te dienen. Als dit niet gebeurt, zullen de voorlopige voorzieningen per direct komen te vervallen.
Zijn er situaties waarbij voorlopige voorzieningen vrijwel niet aan de orde zijn?
Als de scheidende partners on speaking terms zijn tijdens de scheiding en er beiden van overtuigd zijn dat er gezamenlijke afspraken gemaakt kunnen worden, kan er gekozen worden voor mediation. In zo’n geval zijn voorlopige voorzieningen niet aan de orde. Onder leiding van een mediator zijn de scheidende partners in staat zelf de scheiding vorm te geven en kunnen hierbij relatief gemakkelijk een overeenkomsten gesloten worden. In veel gevallen kunnen ook tijdelijke regelingen in goed overleg worden getroffen, als dit noodzakelijk mocht blijken te zijn. Daarnaast neemt een mediationtraject in de meeste gevallen veel minder tijd in beslag dan andere echtscheidingsvormen waardoor voorlopige voorzieningen niet noodzakelijk zijn.
De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van uw scheiding. Bekijk via deze link de diensten rondom scheiden. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.