Iedere tweede vrijdag van september is het de “Dag van de Scheiding”. Op 15 september 1796 werd immers in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken en dit vond plaats op de tweede vrijdag van september. In het kader van de Dag van de Scheiding wordt traditioneel de Nationale Echtscheidingsmonitor gepresenteerd. Op basis van de cijfers van Judex en het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) kunnen we een beeld vormen van de trends op het gebied van huwelijken en echtscheidingen. De Nationale Echtscheidingsmonitor 2021 laat opvallende cijfers zien. De verwachte piek in het aantal verzoeken aan de rechtbank om een huwelijk te ontbinden, is vooralsnog uitgebleven. Er zijn hier verschillende redenen voor te benoemen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Minder huwelijken meer geregistreerde partnerschappen
Het CBS heeft gedurende de onderzoeken met betrekking tot de trends in het aantal huwelijken en scheidingen ervoor gekozen om het jaar 2010 als ijkpunt aan te houden. Op deze manier kunnen de ontwikkelingen van de laatste tien jaar inzichtelijk worden gemaakt. In de cijfers is duidelijk zichtbaar dat het aantal huwelijken dat per jaar gesloten wordt aan het afnemen is. Vanaf 2019 is hierin zelfs een sterke daling zichtbaar maar dit is toe te schrijven aan de invloeden van de corona crisis. Opvallend is dat het aantal geregistreerde partnerschappen blijft toenemen. Uit de cijfers blijkt dat stellen vaker kiezen voor een huwelijk als er sprake is van een kinderwens. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat het aantal scheidingen waar kinderen bij betrokken zijn aan het toenemen is.
Minder scheidingen, percentage op het laagste niveau in 10 jaar!
Op basis van het bovenstaande zou verwacht kunnen worden dat het aantal echtscheidingen ook afneemt. Het percentage echtscheidingen zit zelfs op het laagste niveau in tien jaar. Sinds de piek in echtscheidingen in 2014 (als gevolg van de economische crisis) is er duidelijk een dalende trend ingezet in het aantal ontbonden huwelijken per jaar. Feit is echter dat de beperkingen met betrekking tot de uitbraak van de corona crisis voor veel getrouwde stellen een beproeving zijn voor het huwelijk. De verwachting van de echtscheidingsbranche dat er (in 2020 of in 2021) een piek zou ontstaan in het aantal echtscheidingsverzoeken als de corona restricties zouden afnemen, is echter (tot nu toe) uitgebleven. De verwachting is echter dat deze uitblijvende ontwikkeling het gevolg is van uitstelgedrag waar de ongunstige huizenmarkt ook een grote rol in speelt. Het is voor veel gescheiden personen erg lastig om op basis van één inkomen een hypotheek te krijgen. Daarnaast is er sprake van een overspannen huizenmarkt waarbij de vraag veel groter is dan het aanbod. Voor de volledigheid is het wel goed te vermelden dat het aantal beëindigingen van geregistreerde partnerschappen wel is toegenomen.
20 jaar homohuwelijk in Nederland
Op 1 april 2021 was het 20 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk werd voltrokken. Nederland was het eerste land ter wereld waar dit soort huwelijken tot de mogelijkheden behoorde. Inmiddels zijn er meer dan 40000 personen in ons land met iemand van hetzelfde geslacht getrouwd. Nu een homohuwelijk al twee decennia lang als normale optie wordt gezien, is het interessant om een vergelijking te trekken. Houden homohuwelijken langer stand dan hetero huwelijken? Het antwoord is deels waar. Uit de CBS cijfers blijkt immers dat de laatste 10 jaar 26% van de huwelijken tussen twee vrouwen is geëindigd in een echtscheiding. Dit was in 16% van de man-vrouw huwelijken het geval en in 14% bij huwelijken tussen twee mannen.
In welke gebieden vinden de meeste echtscheidingen plaats?
In de Nationale echtscheidingsmonitor wordt traditioneel op zowel nationaal- als internationaal niveau gekeken in welke gebieden de meeste echtscheidingen plaatsvinden. Op internationaal niveau kan worden geconcludeerd dat Nederland niet tot de uitschieters behoort op gebied van trouwen en scheiden. In Oost-Europese landen wordt er relatief veel getrouwd en worden er vrij weinig echtscheidingen uitgesproken. In landen als Oostenrijk en Spanje worden er relatief veel scheidingen uitgesproken. Ook in België worden er meer scheidingen uitgesproken dan in ons land het geval is.
Als we onze blik werpen op nationaal niveau, kan er de conclusie worden getrokken dat er in de provincies Groningen, Drenthe en Limburg relatief veel gescheiden wordt. In dit opzicht kan de provincie Groningen als “scheidingskoploper van Nederland” kan worden gezien. Een verklaring hiervoor is dat er in de genoemde provincies (relatief) veel meer getrouwd wordt dan in de Randstad het geval is. In de provincie Overijssel worden de minste echtscheidingen per 1000 gehuwden uitgesproken.
Persoonlijke ondersteuning en maatwerk advies bij het doorlopen van een echtscheidingstraject
Als er besloten is om een punt achter het huwelijk te zetten, zijn er veel mogelijkheden om het echtscheidingstraject te doorlopen. De echtscheidingsmediators van Judex kunnen hierbij een maatwerk ondersteuning bieden. Op de website van Judex is veel praktische informatie over echtscheidingen te lezen en kan er informatie worden ingewonnen over de manier waarop er gebruik kan worden gemaakt van persoonlijke ondersteuning bij het scheiden.