Als je als stel besloten hebt om te gaan scheiden, is de keuze op welke manier het huwelijk ontbonden wordt een van de belangrijkste beslissingen die genomen moet worden. Hierin zijn namelijk verschillende keuzemogelijkheden. Deze keuze hangt voornamelijk af van of de scheidende partners nog on speaking terms zijn of niet. Is dit namelijk niet het geval dan zal ieder een eigen vertegenwoordiging in moeten schakelen. In dat geval is de gang naar de rechter onoverkoombaar. Als de scheidende partners wél on speaking terms zijn, kan er gekozen worden voor mediation. Dit is een vorm van echtscheiding die op diverse vlakken sterk verschilt van de traditionele manier van scheiden. Hieronder leggen we uit wat mediation precies is.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Mediation, een moderne manier van scheiden
Het doorlopen van een mediationtraject is een zeer moderne vorm van scheiden. Het is hierbij van het grootste belang dat het scheidende koppel nog door één deur met elkaar kan aangezien het stel bij deze vorm van scheiden samen belangrijke beslissingen moeten nemen. Een mediationtraject kan worden gezien als een open overlegstructuur waarbij de scheidende partners gebruik maken van de expertise en de ervaring van een mediator voor de benodigde ondersteuning om tot de beslissingen te komen die nodig zijn om een huwelijk te ontbinden. Het scheidende stel stelt bij deze scheidingsvorm dus zelf het echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan op die uiteindelijk ingediend worden bij de rechtbank.
Het verschil tussen een mediator en een echtscheidingsadvocaat
Tussen een mediator en een echtscheidingsadvocaat zit een flink verschil. Een echtscheidingsadvocaat wordt vaak in het leven geroepen als, zoals al eerder aangegeven, scheidende partners niet meer on speaking terms met elkaar zijn en hun belangen gedurende het doorlopen van een echtscheidingstraject willen laten behartigen door een juridische dienstverlener. Beide partners maken gebruik van een eigen echtscheidingsadvocaat wat het kostenplaatje van deze scheiding aanzienlijk zal verhogen. Daarnaast heeft deze manier van scheiden vaak een lang en relatief oneindig karakter aangezien de overlegstructuur van dit traject over meerdere schijven gaat. Een ander groot nadeel van deze manier van scheiding is dat de betrokken partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar komen te staan wat de situatie (tijdens het scheidingstraject zelf maar vaak ook in de toekomst) er zeker niet beter op maakt.
Het speelveld bij echtscheidingsmediation ziet er daarentegen heel anders uit. Zoals aangegeven is hierbij de voorwaarde dat de scheidende partners nog in staat zijn om goed te communiceren met elkaar. Zo kunnen beide partijen gezamenlijk de best mogelijke oplossingen en keuzes maken om de scheiding vorm te geven. Bij mediation zitten de scheidende partijen dus niet tegenover elkaar maar juist naast elkaar. Een ander verschil tussen een mediator en een echtscheidingsadvocaat is dat een mediator een adviserende- en ondersteunende rol heeft en volledig neutraal is. Aangezien beide partijen gezamenlijk gebruik maken van deze diensten, is dit ook niet meer dan logisch. De keuze voor echtscheidingsmediation biedt een aantal praktische voordelen die volledig aansluiten op de wensen van veel scheidende stellen. Het is dan ook niet gek dat mediation de laatste jaren sterk aan populariteit heeft toegenomen.
De voordelen van mediation
Het zelfstandige karakter van mediation wordt gezien als één van de voordelen van deze manier van scheiden. De betrokkenen formuleren immers uiteindelijk zelf hun afspraken. Hierdoor kunnen zij ook voor een groot deel invloed uitoefenen op het tempo wat bij het doorlopen van het traject aangehouden wordt. Een mediationtraject kan hierdoor binnen een relatief korte tijd worden doorlopen.
Een ander groot voordeel van mediation is het kostenplaatje wat er aan dit traject hangt. Mediation is namelijk de meest voordelige vorm van scheiden. Dit komt uiteraard door de beperking van de inzet van juridische uren door het gezamenlijk gebruik van de juridische ondersteuning.
Verschillende vormen van mediation bij scheiden
Mediation bij scheiden kent verschillende vormen. Dit heeft betrekking op de intensiteit van de geboden ondersteuning. Met betrekking tot de vorm kan er gekozen worden uit een fysiek of online traject. In het eerste geval zal de het traject worden doorlopen aan de hand van een of meerdere afspraken bij de mediator op kantoor of op een andere gewenste locatie. Als dit geen gewenste optie is, kan er gekozen worden voor een ondersteuning die volledig op afstand wordt aangeboden. Bij het online scheiden wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van de digitale communicatiemiddelen. Het locatie onafhankelijke karakter is een van de grootste voordelen van deze vorm. Het zogenaamde scheiden op afstand is in de huidige tijd een uitstekende mogelijkheid omdat fysieke aanwezigheid in geen enkele fase van het traject vereist is.
Kent mediation nog andere toepassingen?
Mediation wordt vooral gezien als een manier om een echtscheidingstraject te doorlopen. Het kan echter veel breder ingezet worden. Mediation is toepasbaar in situaties als arbeidsconflicten, burenruzies, zakelijke geschillen, familiezaken of conflicten met de overheid. Het is een moderne manier van conflicthantering waarbij het gezamenlijk doorlopen van het traject gezien wordt als onderscheidende eigenschap.
De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.