In geval van een scheiding van een huwelijk in gemeenschap van goederen moeten alle bezittingen en schulden op een eerlijke manier tussen de partners worden verdeeld. Deze bezittingen en schulden worden immers ook wel de “boedel” genoemd en worden bij deze huwelijks constructie gezien als gezamenlijk bezit. Een scheiding van een huwelijk in gemeenschap van goederen wordt ook wel een “boedelscheiding” genoemd. Er komt dan ook veel kijken bij een scheiding van een huwelijk in gemeenschap van goederen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wanneer is er sprake van een huwelijk in gemeenschap van goederen?
Er wordt gesproken over een huwelijk in gemeenschap van goederen als een getrouwd stel ervoor heeft gekozen om géén onderlinge afspraken te maken die betrekking hebben op het persoonlijke bezit van specifieke spullen. Dit zijn dus ingebrachte eigendommen die door deze afspraken persoonlijk bezit blijven. Deze afspraken worden vastgelegd in een notariële akte. Door hier niet voor te kiezen, wordt er gekozen voor een huwelijk in gemeenschap van goederen waarbij vrijwel alle individuele bezittingen als gezamenlijk bezit worden gezien.
Wat houdt een beperkte gemeenschap van goederen in?
Bij huwelijken die voltrokken zijn voor 1 januari 2018 is er automatisch sprake van gemeenschap van goederen als de getrouwde partners géén huwelijkse voorwaarden door de notaris hebben laten opstellen. In dit geval zullen alle gezamenlijke bezittingen op een eerlijke wijze onderling verdeeld moeten worden. Deze verdeling wordt op schriftelijke wijze vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Bij huwelijken die gesloten zijn na 1 januari 2018 zal er automatisch sprake zijn van een beperkte gemeenschap van goederen in het geval er géén huwelijkse voorwaarden zijn vastgelegd. Dit is een regeling waarbij alle bezittingen die door een van de partners is ingebracht ook in bezit van deze persoon blijven in geval van een scheiding. In dit geval zullen “alleen” de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd en ingebracht moeten worden verdeeld bij een echtscheiding.
Drie belangrijkste stappen die moeten worden gezet bij boedelscheidingen
In geval van boedelscheidingen ligt de focus grofweg op drie belangrijke zaken. Dit zijn de verdeling van de roerende zaken, de regeling die getroffen moet worden met betrekking tot een eventuele koopwoning en de financiële verdeling. Hieronder een opsomming van de belangrijkste zaken die betrekking hebben op deze punten:
- Bij de verdeling van roerende zaken wordt er gekeken naar alle spullen die niet nagelvast aan een woning bevestigd zijn. Hierbij kan gedacht worden aan de meubels, keukengerei, tuinspullen, computers, tv’s, elektrische apparaten en de andere bezittingen die in de woning staan maar ook aan de auto en/of de caravan die voor de deur staan. Om de roerende zaken op de juiste manier te verdelen, moet er een lijst worden gemaakt van de te verdelen goederen en hier een waardebepaling aan gekoppeld worden. Op basis van deze lijst kan een goede verdeling plaatsvinden.
- Bij de “verdeling van een koopwoning” zal er een taxatie van het pand moeten plaatsvinden. Op basis hiervan kan worden vastgesteld of er sprake is van een overwaarde (de marktwaarde van de woning is hoger dan de resterende hypotheekschuld) of schuld (de hypotheekschuld is hoger dan de marktwaarde van de woning). Op basis van deze vaststelling kan een verdeling worden gemaakt van deze overwaarde of restschuld. Daarnaast kan er worden gekozen om een van de partners uit te kopen als er de intentie bestaat om in de betreffende te blijven wonen.
- De financiële verdeling is een ruim begrip. Deze verdeling heeft betrekking op onder andere alle bankrekeningen, financiële leningen, lijfrenten en verzekeringen. Bij de twee laatstgenoemde punten kan de afkoopwaarde als uitgangspunt genomen worden. De waarde van bankrekeningen zijn uiteraard makkelijker vast te stellen. Hierbij wordt de peildatum als uitgangspunt genomen. Dit is de vastgestelde datum dat het moment aangeeft dat de ex-partners niet meer financieel met elkaar verbonden zijn. Deze datum kan in onderling overleg worden vastgesteld. De meest gebruikelijke peildatum is de dag dat het verzoekschrift, de aanvraag van een echtscheiding bij de rechtbank, wordt ingediend. Naast het bovenstaande kan een alimentatieverplichting vallen onder de financiële verdeling. Dit is de financiële onderhoudsplicht die gescheiden partners aan elkaar hebben. In geval van een alimentatieverplichting kan er sprake zijn van zowel kinder- als partneralimentatie.
Zaken die buiten de gemeenschap van goederen vallen
Er zijn een aantal zaken die buiten de gemeenschap van goederen vallen. Deze zaken kunnen op de onderstaande wijze worden onderverdeeld:
- Een erfenis waarbij de overledene een uitsluitingsclausule in een testament heeft opgesteld waarin is vastgelegd dat de items uitsluitend toebehoren aan een van de ex-partners.
- Items die om een bijzondere reden aan een van de partners toebehoort. Deze items worden ook wel verknochte goederen en schulden genoemd. Hierbij kan gedacht worden aan kleding en sieraden. De Hoge Raad heeft vastgesteld aan welke items iemand verknocht kan zijn om misbruik van deze regeling te voorkomen.
- Een pension kan buiten de gemeenschap van goederen vallen indien er bij de echtscheiding een regeling is getroffen die betrekking heeft op de verdeling van de pensioenrechten. Hierbij moet worden opgemerkt is dat deze regeling géén betrekking kan hebben op het basispensioen. De AOW is immers een persoonsgebonden regeling. De verdeling van de pensioenrechten kan wel betrekking hebben op het ouderdomspensioen, het nabestaandenpensioen of het partnerpensioen.
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Onze echtscheidingsmediators zijn onder andere gespecialiseerd in het geven van maatwerk advies bij de afhandeling van een scheiding van een huwelijk in gemeenschap van goederen.