Het emigreren naar het mooiste plekje op aarde biedt helaas geen garantie voor een huwelijk. Het komt dan ook regelmatig voor dat in het buitenland woonachtige Nederlanders zich afvragen hoe het scheiden in het buitenland precies werkt. In dat geval is er sprake van een internationale echtscheiding. In dit soort situaties zijn een aantal factoren van belang bij het vaststellen van welke rechter bevoegd is om de echtscheiding uit te spreken. Hoewel dit ingewikkeld klinkt, zijn er diverse mogelijkheden om als Nederlands stel te scheiden in het buitenland. Het is wel goed om te realiseren dat bij deze keuze de internationaal privaatrechtelijke regels worden toegepast.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hoe werken internationale echtscheidingen?
Het belangrijkste kenmerk van een internationale echtscheiding is dat er internationale aspecten een rol spelen bij het ontbinden van een huwelijk. Deze aspecten kunnen betrekking hebben op meerdere zaken. U kunt hierbij denken aan zowel de verschillende nationaliteiten van de scheidende partners als een scheiding van een stel dat geëmigreerd is naar het buitenland en ervoor kiest (of genoodzaakt is) om in dat betreffende land te scheiden. Als aanvulling op de voorgaande zin is het goed om aan te geven dat scheidende stellen, in geval van een internationale echtscheiding, er verstandig aan doen om een zorgvuldige keuze te maken in welk land zij het beste kunnen scheiden. Het is goed om te weten dat ieder land z’n eigen regels hanteert op dit gebied. Bij het maken van deze keuze is het goed om te realiseren dat de beslissing niet kan worden teruggedraaid Dit wil in de praktijk zeggen dat op het moment een verzoek tot echtscheiding bij een rechter in een bepaald land is ingediend, het niet meer mogelijk is om in een later stadium een verzoek tot echtscheiding in een ander land in te dienen.
Internationale privaatrechtelijke regels die van toepassing zijn bij een scheiding
Het is goed te weten dat er internationale privaatrechtelijke regels worden toegepast bij een buitenlandse echtscheiding. Het is goed om dit te verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. Bij de keuze om in Nederland te scheiden, wordt het Nederlandse recht toegepast. Bij een echtscheidingsprocedure die Spanje wordt doorlopen, worden de Spaanse rechtsregels toegepast. Dit nationale recht wordt toegepast om te verifiëren of een echtscheiding kan worden uitgesproken. Omdat het gaat om een internationale scheiding, wordt het Nederlandse- of Spaanse recht niet vanzelfsprekend gehanteerd voor de toepassing van het huwelijksvermogensregime of op de vraag of er recht is op alimentatie. Bij een internationale echtscheiding gelden immers de internationaal privaatrechtelijke regels. Een verdieping in deze internationaal privaatrechtelijke regels kan het soepel doorlopen van een echtscheidingsprocedure bevorderen. Uiteraard kan een echtscheidingsadvocaat of een echtscheidingsmediator hier de benodigde persoonlijke ondersteuning in bieden.
Welke rechter is bevoegd om internationale scheidingen uit te spreken?
Het is belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is om in ieder land naar keuze te scheiden. Het scheidende stel moet een zekere vorm van connectie hebben met het betreffende land. Deze verbinding kan betrekking hebben op de nationaliteit van de scheidende partners en/of de woonplaats van het stel. Er moet dus wettelijk gezien een keuze worden gemaakt voor de rechtbank in het land waar betrokkenen wonen of de nationaliteit bezitten.
Is het nog mogelijk om in Nederland te scheiden als je in het buitenland woont?
Stellen die in het buitenland wonen en de intentie hebben om te scheiden, kunnen hiervoor terecht in bij de rechtbank in het land waar zij woonachtig zijn. Het behoort echter nog altijd ook tot de mogelijkheden om in Nederland te scheiden. Op gebied van nationaliteit is er immers nog altijd een connectie met dit land. Er zijn meerdere argumenten te benoemen waarom dit voor veel mensen een aantrekkelijke keuze is. Een belangrijk argument is dat de Nederlandse wetgeving vrijwel geen eisen stelt aan de term “duurzame ontwrichting van het huwelijk”. In veel andere landen moet wel onderbouwd worden waarom dit het geval is. Een andere reden om als in het buitenland wonend stel toch in Nederland te scheiden, is er in het Nederlandse recht geen verplichte wachttijd wordt gehanteerd voordat de rechtbank de scheiding gaat behandelen, in veel andere landen is dit wel het geval. Er zijn landen waarbij een wachttijd van wel twee jaar wordt aangehouden. Tot slot is er uiteraard geen sprake van een taalbarrière als er besloten wordt om in Nederland te scheiden. Dit is een praktisch punt wat zeker van belang kan zijn voor een soepel verloop van een echtscheidingstraject.
Online scheiden als praktische keuze bij het scheiden van een in het buitenland wonend stel
Tot slot is het goed om voor de volledigheid van dit artikel te wijzen op de mogelijkheid van het online scheiden voor een in het buitenland wonend Nederlands stel. Bij het online scheiden wordt er immers uitsluitend gebruik gemaakt van de digitale communicatiemiddelen en is de fysieke aanwezigheid van de betrokkenen op geen elk moment van het echtscheidingstraject gewenst. Het online scheiden is een voordelige manier van scheiden waarbij je als stel voor een groot deel zelf de stappen doorloopt die van belang zijn om een huwelijk te ontbinden. Deze stappen kunnen in een eigen tempo worden doorlopen, zonder dat er ergens in het traject een fysieke aanwezigheid van de betrokkenen vereist is. Uiteraard wordt hierbij wel gebruik van de ondersteuning van een Nederlandse echtscheidingsmediator die het stel de benodigde begeleiding op afstand zal bieden.
Persoonlijk advies over scheiden in het buitenland?
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op gebied van dit soort familiezaken. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.