Partneralimentatie is onderdeel van de financiële onderhoudsplicht die partners aangaan bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Deze regeling treedt in werking als de partners besluiten om uit elkaar te gaan. De belangrijkste doelstelling van partneralimentatie is het voorkomen dat van de partners in acute financiële problemen komt als gevolg van de keuze om uit elkaar te gaan. Partneralimentatie moet worden gezien als een tijdelijke financiële overbrugging om financieel zelfstandig te worden. Het is bij een scheiding belangrijk om te weten hoe partneralimentatie berekend wordt. U leest er alles over in dit artikel.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wanneer de partneralimentatie regeling in werking treedt
De partneralimentatie regeling kan in werking treden als er een groot inkomensverschil tussen partners ontstaat als gevolg van de scheiding. Deze situatie kan ontstaan als een van de partners gedurende het huwelijk niet of nauwelijks aan het arbeidsproces heeft deelgenomen terwijl dit bij de andere partner wel het geval is. Deze keuze kan gemaakt worden om een van de partners “vrij te spelen” om voor de kinderen te zorgen of zorg te dragen voor huishoudelijke taken. Gedurende het huwelijk kan dit een uitstekende constructie zijn maar nu er gekozen is voor een echtscheiding ontstaat er een scheve financiële verhouding. In dat geval treedt de partneralimentatie regeling in werking. Hierbij wordt de inkomsten genererende partner verplicht gesteld om, voor een specifieke periode, partneralimentatie af te dragen.
Uit het bovenstaande wordt een duidelijke rolverdeling tussen de betrokken partners zichtbaar. Er is sprake van een onderhoudsplichtige, de persoon die periodiek een bedrag aan partneralimentatie moet afdragen, en een onderhoudsgerechtigde dus de persoon die het alimentatiebedrag ontvangt.
Factoren die een rol spelen bij de berekening van partneralimentatie
- Het netto inkomen gezinsinkomen gedurende het huwelijk
- De inkomensbestanddelen en de kosten van de onderhoudsgerechtigde
- De financiële draagkracht van de onderhoudsplichtige
- De mogelijkheden van de ontvangende ex-partner om meer inkomen te genereren
Zo wordt partneralimentatie berekend
Het partneralimentatie bedrag wordt mede berekend aan de hand van Tremanormen. Deze normen worden opgesteld door een groep rechters die zich gespecialiseerd hebben in alimentatiezaken. De normen worden geformuleerd in het Tremarapport. Daarnaast worden de cijfers die verstrekt worden door het Nibud gebruikt om de hoogte van de partneralimentatie vast te stellen. Deze organisatie geeft inzichten in de werkelijke kosten die gemaakt worden in het dagelijkse leven. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van adviserende organen, worden de adviezen in vrijwel alle gevallen in de juridische sector gehanteerd al leidraad.
Bedrag aan partneralimentatie aan verandering onderhevig
Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat het bedrag dat het alimentatiebedrag aan verandering onderhevig is. Het bedrag wordt immers aangepast op basis van de jaarlijkse indexering. Deze procentuele verhoging wordt aan het begin van ieder kalenderjaar doorgevoerd om het alimentatiebedrag in verhouding te kat en lopen met de gemiddelde loonstijging. Daarnaast kan er een significante verandering in de financiële huishouding van een van de partners de reden zijn om de partneralimentatie afspraken te herzien. Hiervan kan zowel sprake zijn als de onderhoudsplichtige aanzienlijk minder inkomsten genereert maar ook als de alimentatie ontvangende persoon erin geslaagd is om zelfstandig voldoende inkomen te genereren.
Hoe lang moet partneralimentatie worden betaald?
Zoals aangegeven is de partneralimentatie regeling een tijdelijke voorziening. Deze regeling is dus eindig. Gedurende de periode dat partneralimentatie betaald wordt, heeft de ontvangende partner de gelegenheid en de financiële ruimte om in een eigen inkomen te voorzien.
De wettelijke regels die hierop betrekking hebben, zijn begin van het jaar 2020 veranderd. De Wet herziening partneralimentatie zijn tegenwoordig van toepassing. Met de invoering van deze wet is de maximale termijn voor de betaling van partneralimentatie teruggebracht van 12 naar 5 jaar. De maximale termijn aan partneralimentatie is vastgesteld op de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd zijn geweest. Op het moment dat een huwelijk korter heeft geduurd, zal de alimentatieverplichting gelijk worden gesteld aan de duur van het huwelijk. Bij scheidingen die uitgesproken zijn voor 1 januari 2020 verandert er niets aan de situatie.
Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat de partneralimentatie regeling vervalt op het moment dat de onderhoudsgerechtigde besloten heeft om te hertrouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of besluit om te gaan samenwonen.
Partneralimentatie en belasting
Het is goed om de belastingtechnische gevolgen van het ontvangen of het betalen van partneralimentatie onder de aandacht te brengen. De fiscale gevolgen van het ontvangen of betalen van partneralimentatie is verschillend. Voor de ontvangende partner is dit immers een vorm van inkomsten. Over deze inkomstenbron moet dus belasting worden afgedragen.
Eventuele juridische kosten die gemaakt worden om alimentatie te krijgen, te behouden of te verhogen kunnen wel van de belasting worden afgetrokken. Voorwaarde is wel dat deze kostenpost specifiek op de factuur van de juridische dienstverlener wordt vermeld om dit inzichtelijk te maken voor de Belastingdienst.
Voor de onderhoudsplichtige is partneralimentatie wél fiscaal aftrekbaar. Deze financiële ondersteuning van de ex-partner valt in dit geval onder de kop “betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen” bij de belastingaangifte. Ook in dit geval speelt transparantie van kostenposten een belangrijke rol. Alle afspraken met betrekking tot het afdragen van partneralimentatie moet dan ook duidelijk worden geformuleerd in het echtscheidingsconvenant zodat dit inzichtelijk is voor de Belastingdienst.
Wet met betrekking tot partneralimentatie, niet per definitie bindend
Hoewel er wettelijke regelingen zijn geformuleerd die betrekking hebben op partneralimentatie, is het niet direct verplicht in dat deze regels ook daadwerkelijk toegepast worden. De betrokkenen zijn volledig vrij om hier zelf afspraken over te maken in vorm van bijvoorbeeld het kiezen voor een andere alimentatieperiode en/of een ander alimentatiebedrag dan in de wet voorgeschreven is. Belangrijk is wel dat beide een duidelijke overeenstemming op dit gebied vinden. Als ze hier niet in slagen, zal de wet met betrekking tot partneralimentatie wel toegepast worden. Alle afspraken met betrekking tot partneralimentatie zullen gedetailleerd worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant om misverstanden achteraf te voorkomen.
Afzien van partneralimentatie, kan dat?
De persoon die gerechtigd is om partneralimentatie te ontvangen, kan ervoor kiezen om hier desgewenst vanaf te zien. Er zijn echter wel situaties te benoemen waarin partneralimentatie wel in een later stadium (door derde partijen) kan worden afgedwongen. Onder andere de gemeente kan hierin een rol spelen. Op het moment dat de alimentatiegerechtigde besluit om een bijstandsuitkering aan te vragen, kan de gemeente de keuze maken om deze kosten door de alimentatieplichtige te laten betalen in vorm van partneralimentatie.
Meer informatie of persoonlijk advies over partneralimentatie
De experts van Judex kunnen u voorzien van meer informatie of persoonlijk advies bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied voor een alimentatieberekening, het aanbrengen van een wijziging in de afspraken met betrekking tot partneralimentatie of meer informatie over dit onderwerp. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.