Ik wil scheiden en nu? Het is een vraag die waarschijnlijk als eerste in je opkomt als je vindt dat je huwelijk duurzaam ontwricht is, zoals dat in de juridische wereld zo mooi heet. Hoe netjes en hoe mooi het ook klinkt, het is een hele vervelende situatie en er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Een scheiding is voor veel mensen immers een vrij grote stap naar het onbekende. Daarbij heeft de keuze om te gaan scheiden ook verregaande gevolgen voor je (financiële) toekomst. Het is dan ook goed om over een aantal zaken na te denken en voor jezelf op een rijtje te zetten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Scheiden waar te beginnen?
De keuze om uit elkaar te gaan vormt vaak het beginpunt van een procedure waarbij veel geregeld moet worden. In het kort komt het erop neer dat de verdeling van de bezittingen en de schulden samen met de financiële afhandeling van het huwelijk moet worden vastgelegd in een rechtsgeldig echtscheidingsconvenant. Als er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen, en deze zijn op het moment dat het huwelijk wordt ontbonden nog minderjarig, moet er tevens een ouderschapsplan worden opgesteld.
Hoewel het bovenstaande relatief eenvoudig klinkt, kan dit in de praktijk zeer ingewikkeld zijn. Dit is zeker het geval als er sprake is van veel bezittingen of schulden, een gecompliceerde financiële structuur of de verdeling van een gezamenlijk eigen bedrijf. Daarnaast is het uiteraard lang niet altijd vanzelfsprekend dat de scheidende partners “on speaking terms” zijn waardoor de procedure op een lange en nare vechtscheiding uit kan lopen. Als er sprake is van zo’n vechtscheiding, is het bijna onmogelijk om samen tot afspraken te komen. De inzet bij veel vechtscheidingen is namelijk het leven van je ex zo zuur mogelijk te maken. De ontstane situatie geeft duidelijk richting aan de keuzes die het beste gemaakt kunnen worden die betrekking hebben op het doorlopen van een scheidingsprocedure. Het antwoord op de vraag ik wil scheiden en nu is dus niet eenduidig te geven. Het hangt van veel factoren af en is afhankelijk van het te bewandelen pad in deze procedure.
Een echtscheidingsproces bestaat uit grofweg 8 stappen:
- Besluitvorming om te gaan scheiden.
- Zoeken naar de juiste hulp om (delen van) het echtscheidingsproces te doorlopen.
- Het maken van afspraken met betrekking tot de verdeling van bezittingen en schulden en de afhandeling van het huwelijk.
- Het opstellen van een echtscheidingsconvenant.
- Indien nodig het opstellen van een ouderschapsplan, als er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen die op het moment van scheiden nog van minderjarige leeftijd zijn.
- Het indienen van een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.
- Het instemmen met de uitspraak van de rechter.
- Inschrijving van het vonnis in de registers van de burgerlijke stand.
Juridische stappen die gezet moeten worden bij een echtscheiding
Een echtscheidingstraject zal niet kunnen worden doorlopen zonder juridische stappen te zetten. Iedere echtscheiding zal immers via de rechter moeten verlopen. De rechter zal de gemaakte afspraken tussen de scheidende partners en zeker een eventueel ouderschapsplan willen beoordelen voordat hij of zal uitspreken dat een “huwelijk duurzaam is ontwricht.”
Deze juridische procedure start met het indienen van een verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. Volgens de Nederlandse wetgeving is alleen een familierechtadvocaat bevoegd om dit verzoek in te dienen. Dit is dan ook het moment dat scheidende stellen genoodzaakt zijn om gebruik te maken van juridische dienstverlening. Het traject wat hieraan voorafgaat heeft een meer variabel karakter. Daarbij kunnen de scheidende partners ervoor kiezen zich individueel te laten begeleiden door een echtscheidingsadvocaat, iets waar in het geval van een vechtscheiding veel voor gekozen wordt maar als de (bijna) ex partners nog on speaking terms zijn, is een mediationtraject ook een optie.
Wat is mediation?
Mediation is een vorm van scheiden waarbij de betrokkenen gezamenlijk de stappen zetten die nodig zijn om een huwelijk te ontbinden. Belangrijk hierbij is dat zij er beiden vertrouwen in hebben dat ze dit tot een goed einde kunnen brengen Er wordt hierbij gezamenlijk gebruik gemaakt van de ondersteuning van een mediator. De achterliggende gedachte van mediation is dat het scheidende stel uiteindelijk zelf de afspraken zal formuleren die van belang zijn om een huwelijk te ontbinden. De mediator biedt hierbij de (neutrale) ondersteuning die eventueel gewenst is. Deze ondersteuning kan zowel fysiek als op afstand (in vorm van online mediation) worden aangeboden.
Voordelen van mediation
Mediation is een populaire vorm van het doorlopen van een echtscheidingstraject. De toenemende interesse voor deze moderne vorm van echtscheiding is goed te verklaren. Het is een manier om een echtscheidingstraject desgewenst binnen een relatief kort tijdsbestek te doorlopen. Daarnaast wordt er door het gezamenlijk gebruik van juridische hulp een forse besparing gedaan op de ureninzet (en de bijkomende kosten) hiervan. Mediation is dan ook de meest voordelige vorm van het doorlopen van een echtscheidingstraject. Als de vraag “Ik wil scheiden, en nu?” actueel wordt, is de eerste stap die je moet zetten gericht op de manier waarop je dit traject wenst te doorlopen en wat hierin jullie mogelijkheden zijn. Het is een keuze die direct veel financiële gevolgen heeft.
Scheiden waar te beginnen?
Ook als je nog niet helemaal een antwoord gevonden hebt op de vraag “scheiden waar te beginnen?” kun je gebruik maken van de kennis en ervaring van Judex op het gebied van scheiden. Deze experts kunnen je niet alleen onpartijdig helpen bij de gehele afwikkeling van een scheiding maar ook bij een specifiek onderdeel hiervan. Daarnaast kun je bij deze organisatie voor persoonlijk advies terecht. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.