Er is sprake van een arbeidsconflict als de werkgever en werknemer of twee werknemers onderling een onenigheid hebben en hier samen niet meer uitkomen. Dit soort conflicten kunnen als gevolg hebben dat een werkrelatie dusdanig verstoord wordt dat de werkzaamheden niet meer (volledig) kunnen worden uitgevoerd. Voor de meeste werknemers ontstaat hierdoor een onzekere situatie. Bij veel werknemers bestaat bijvoorbeeld de vrees dat zij door het ontstaan van deze situatie geen loon uitbetaald krijgen. Het is dus logisch dat zij zich in zo’n situatie afvragen hoe je een arbeidsconflict kunt oplossen en of hier een snelle methode voor is.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat zijn de gevolgen van een arbeidsconflict?
Een verstoorde arbeidsrelatie is een logisch gevolg van een arbeidsconflict. Als deze situatie is ontstaan zijn er een aantal scenario’s mogelijk. Een van de mogelijkheden is het beëindigen van de arbeidsrelatie en er dus voor ontslag gekozen wordt. Dit is in veel gevallen de enige oplossing als blijkt dat het herstel van de onderlinge verhoudingen niet mogelijk is. De werknemer kan in dit geval zelf ontslag nemen maar de werkgever kan het ontslag ook aanvragen. Zo behoudt de werknemer het recht op een eventuele WW uitkering. Deze laatste optie heeft vanuit de werknemer gezien dan ook veruit de voorkeur.
Er kan ook een situatie zijn ontstaan waarbij de werknemer tijdelijk de werkzaamheden niet kan uitvoeren. Werkgever en werknemer kunnen dan met elkaar in gesprek gaan over de mogelijkheden om de werkzaamheden te hervatten. Een van deze opties kan overplaatsing zijn. Het is hierbij van groot belang dat de gemaakte afspraken schriftelijk worden vastgelegd, voordat er overgegaan wordt tot drastische maatregelen.
Wat voor effect heeft een arbeidsconflict op het loon van een werknemer?
Over het effect op het loon bij een arbeidsconflict bestaan veel onduidelijkheden. Veel werknemers hebben de vrees dat in dit soort situaties de harde regel “geen arbeid, geen loon” wordt toegepast. Dit is zeker niet altijd het geval.
Op het moment dat men als werknemer in een arbeidsconflict verwikkeld is geraakt, kan worden gesteld dat het niet aan uw eigen schuld te wijten is dat u niet werkt. Het arbeidsconflict moet dan wel toe te rekenen zijn aan handelen van de werkgever. Dit betekent ook dat de werknemer er zelf aantoonbaar alles aan gedaan moet hebben om het conflict op te lossen. In dat geval heeft de werkgever de verplichting om de werknemer gewoon door te betalen, zonder dat deze daadwerkelijk werkzaamheden uitvoert
Wanneer uw werkgever niet meewerkt aan het doorbetalen van het loon, kan de werknemer via de kantonrechter een loonvordering instellen. De werknemer zal dan wel moeten bewijzen dat de werkgever schuldig is aan het arbeidsconflict. Daarnaast moet de werknemer meewerken aan herstel van de situatie. Het is denkbaar dat de werknemer in dit soort situaties wordt overgeplaatst naar een andere afdeling of een andere leidinggevende krijgt, mits dit uiteraard tot de mogelijkheden behoort.
Hoe kan een arbeidsconflict opgelost worden?
De bovenstaande situaties kunnen “eenvoudig” opgelost worden door gebruik te maken van de diensten van een gespecialiseerde arbeidsmediator. Deze persoon kan ervoor zorgen dat de partijen die in een arbeidsconflict geraakt zijn met elkaar om de tafel gaan zitten om de ontstane situatie te bespreken. Een arbeidsmediator heeft hierbij een bemiddelende rol. Deze persoon zal uiteraard volledig neutraal blijven in dit traject maar wel de ondersteuning bieden die de strijdende partijen nodig hebben om samen een weg te kunnen vinden uit de ontstane situatie. Daarbij krijgen de strijdende partijen onder leiding van de mediator de ruimte om naar in aanmerking komende oplossingen te zoeken.
Het is goed te vermelden dat hoewel een mediation traject zeer nuttig kan zijn bij een arbeidsconflict maar dit niet verplicht is. Mediation is zelfs een traject dat op vrijwillige basis wordt doorlopen. Het wordt echter in veel gevallen wel aangeraden omdat uit de praktijk blijkt dat meer dan driekwart van de arbeidsconflicten met behulp van mediation (op een relatief snelle en eenvoudige manier) kunnen worden weggenomen.
Een arbeidsconflict snel en eenvoudig oplossen
Heeft u interesse om een arbeidsconflict met behulp van mediation op te lossen? Judex helpt bij het vinden van een geschikte mediator bij arbeidsconflicten. We hebben hiervoor een netwerk opgezet van mediators die gespecialiseerd zijn in het oplossen van arbeidsconflicten tussen werkgevers en werknemers maar uiteraard ook tussen werknemers onderling. Op deze manier kunt u snel een overwogen keuze maken voor een geschikte arbeidsmediator.