Een geregistreerd partnerschap heeft veel overeenkomsten met een huwelijk maar er is een belangrijk verschil: je hoeft geen “ja” te zeggen in het bijzijn van een ambtenaar van de gemeente. Het bevestigen van je voornemen bij de notaris is voldoende. Daarnaast kan de procedure ook makkelijker zijn als uiteindelijk toch blijkt dat je “ja” tegen de verkeerde gezegd hebt maar dat hangt wel af van een aantal voorwaarden. In dit artikel gaan we hier dieper op in en vertellen we je alles over hoe het ontbinden van een geregistreerd partnerschap in zijn werk gaat.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Waarom kiezen voor een geregistreerd partnerschap?
Bij een geregistreerd partnerschap kunnen stellen gebruik maken van de wettelijke voordelen die een huwelijk biedt, zonder hiervoor daadwerkelijk in het huwelijksbootje te hoeven stappen. Dit is een regeling waarvan stellen gebruik maken die uit principe niet voor een tweede huwelijk willen kiezen. Een geregistreerd partnerschap kent echter wel veel overeenkomsten met een echtelijke verbondenheid. Ook bij een geregistreerd partnerschap is er immers sprake van een onderlinge onderhoudsverplichting en is er sprake van een gemeenschap van goederen als hierover geen officiële schriftelijke afspraken zijn vastgelegd. Als er kinderen uit een geregistreerd partnerschap voortkomen, krijgen de ouders automatisch het gezamenlijke gezag toegewezen.
Is een geregistreerd partnerschap hetzelfde als een samenlevingscontract?
Veel mensen denken dat een geregistreerd partnerschap hetzelfde is als een samenlevingscontract maar dat is niet helemaal het geval. Een samenlevingscontract is immers een notariële akte en wordt niet bij de gemeente geregistreerd. Het is bij deze overeenkomst dan ook niet automatisch zo dat alle bezittingen tot het gezamenlijke bezit worden geregeld en dat er sprake is van het automatisch erven van bezittingen als een van de partners komt te overlijden.
Een ander groot verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract heeft betrekking op de kinderen die uit de relatie voortkomen. De kinderen worden niet automatisch erkend waardoor de moeder automatisch het ouderlijk gezag toegewezen bij beëindiging van de relatie. Daarnaast is er bij een samenlevingscontract ook geen sprake van een alimentatieplicht. Eventuele afwijkende afspraken kunnen uiteraard worden vastgelegd in de notariële akte.
Het grootste verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk
Het grootste verschil tussen geregistreerd partnerschap en een huwelijk heeft betrekking op de ontbinding ervan. Het is in Nederland wettelijk gezien niet mogelijk om een huwelijk te ontbinden zonder hiervoor de gang naar de rechtbank te maken. Er zijn situaties waarbij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap wel kan zonder deze stap te hoeven zetten.
Wanneer kun je een geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter?
Een geregistreerd partnerschap beëindigen zonder rechter is een relatief eenvoudige procedure. Hierbij moet een verklaring worden opgesteld waarbij er heel duidelijk wordt aangegeven dat het geregistreerde partnerschap van de betrokkenen “duurzaam is ontwricht”. Deze verklaring wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Een beëindigingsovereenkomst lijkt sterk op een echtscheidingsconvenant. Dit officiële schrijven (voorzien van een datum en de handtekeningen van de betrokkenen) kan worden opgesteld bij een advocaat of een notaris maar ook veel MfN- of ADR gecertificeerde echtscheidingsmediators hebben deze bevoegdheid. Dit is uiteraard een veel voordeligere optie. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap met behulp van een mediator is zelfs de meest goedkope optie om een geregistreerd partnerschap te ontbinden. Dit is uiteraard veel goedkoper dan hiervoor de gang naar de rechter te maken maar dit is in sommige situaties wel noodzakelijk.
Beëindiging geregistreerd partnerschap door de rechter
De beëindiging van een geregistreerd partnerschap door de rechter is noodzakelijk als er kinderen uit een geregistreerd partnerschap zijn voortgekomen die op het moment van beëindiging hiervan nog minderjarig zijn. In dat geval moet er (net als bij een echtscheiding) een ouderschapsplan worden opgesteld en zal een kinderalimentatie regeling noodzakelijk zijn. De rechter wil een oordeel geven over deze afspraak omdat er (terecht) veel waarde wordt gehecht aan het belang van kinderen als de relatie tussen de ouders wordt verbroken.
Het is uiteraard ook nodig om de rechter in het traject te betrekken als er sprake is van een eenzijdige ontbinding van een geregistreerd partnerschap bijvoorbeeld als een van de partners buiten beeld is of niet eens is met deze keuze. In dit geval zal er een heel (langdurig en kostbaar) juridisch traject moeten worden doorlopen die overeenkomt met dat van een echtscheiding.
Wanneer ontbinding van een geregistreerd partnerschap officieel is
Net als bij een huwelijk het geval is, is de ontbinding van een geregistreerd partnerschap pas definitief als deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. De juridische procedure zal in dat geval volledig zijn afgesloten. Het behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk. In dat geval moet er bij de gemeente een akte van omzetting worden ondertekend.
De experts van Judex kunnen je onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Maak gerust gebruik van onze gespecialiseerde kennis en ervaring op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat jouw recht en jouw expert samenkomen.