Er verandert natuurlijk veel als je uit elkaar gaat. Zo kan een scheiding ook van invloed zijn op hoe en waar je woont. Zo is de kans groot dat je een gezamenlijke hypotheek hebt afgesloten op jullie koophuis, en dan komen natuurlijk de vragen: ga ik mijn huis verkopen bij scheiding? Hoe zit het met de hypotheek? Wat als ik mijn partner wil uitkopen? In dit artikel vertellen wij jou meer over de veranderingen die een scheiding teweeg kunnen brengen voor woning en hypotheek.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Eén van jullie blijft in de woning wonen
Als je gaat scheiden veranderen er natuurlijk een aantal dingen in je hypotheek, vooral als
één van jullie besluit om in het huis of appartement te blijven wonen. De hypotheekverstrekker moet dan één van jullie vrijwaren van hoofdelijke aansprakelijkheid. Hypotheekverstrekkers zien deze situatie vaak als het aangaan van een nieuwe hypotheek. Het inkomen van degene die in de woning blijft wonen wordt daarom opnieuw getoetst om te kijken of deze alle kosten zelf kan betalen. Daarnaast houden hypotheekverstrekkers ook rekening met de nieuwe hypotheeknormen. Hieronder vind je de nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek.
Wat moet je weten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek
● De hypotheekgrens is honderd procent van de woningwaarde.
● De nieuwe hypotheek moet binnen dertig jaar annuïtair of vast worden afgelost. Tenminste als je de hypotheekrente aftrek wilt krijgen.
● Een aflossingsvrije hypotheek mag niet hoger zijn dan vijftig procent van de woningwaarde.
● Hebben jij en je ex-partner voor 2013 een hypotheek afgesloten? Deze hypotheek is overdraagbaar. In dat geval gelden ruimere voorwaarden en blijft de rente aftrekbaar. Tenminste, als aan de voorwaarden is voldaan. De hypotheekvorm doet er hier niet toe.
Huis verkopen bij scheiding
Als je gaat scheiden kun je er ook voor kiezen om de woning te verkopen. Na de verkoop wordt de hypotheek afgelost en kunnen jullie beiden een nieuwe hypotheek op een andere woning afsluiten. Is er sprake van overwaarde? Dan krijgen jullie te maken met een eigenwoningreserve. Met deze overwaarde kun je weer een nieuwe woning aanschaffen. Anders is dit deel van de hypotheekrente niet aftrekbaar. Het kan ook zijn dat je in plaats van met een overwaarde met een schuld komt te zitten. Als je een hypotheek onder de NHG had, kan de NHG in sommige gevallen de resterende schuld kwijtschelden.
Wij begrijpen dat fiscale regels erg ingewikkeld zijn en dat er veel komt kijken bij het oversluiten van een hypotheek en het verkopen van een woning. Het is daarom altijd raadzaam om een specialist raad te plegen. Kiezen jij en je partner ervoor om de woning te verkopen? Neem dan eens contact op met Cito vastgoed