De Eerste Kamer is akkoord met het wetsvoorstel dat de medezeggenschap regelt van werknemers die in dienst zijn bij een Europese Vennootschap. Het wetsvoorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een uitwerking van een Europese richtlijn hierover uit 2001.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Bedrijven kunnen sinds 8 oktober 2004 kiezen voor een nieuwe rechtsvorm van de Europese Vennootschap. Kern van deze nieuwe rechtsvorm is dat de oprichters van een Europese Vennootschap en (vertegenwoordigers van ) werknemers een overeenkomst sluiten over informatie, raadpleging en medezeggenschap. Als voorwaarde geldt hierbij dat de Europese Vennootschap wordt opgericht door vennootschappen met bedrijven in ten minste twee lidstaten van de Europese Unie.
In het wetsvoorstel dat nu door de Eerste Kamer is aanvaard, staan regels voor de Europese Vennootschap met statutaire zetel in Nederland. De werking strekt zich echter uit tot de werknemers in andere lidstaten. Wanneer geen afspraken gemaakt worden tussen oprichters en werknemers van de Europese Vennootschap, zijn de minimumvoorschriften voor de rol van werknemers in een Europese Vennootschap van toepassing. Het wetsvoorstel biedt de werknemers medezeggenschap op het internationale niveau van de Europese Vennootschap; op het nationale niveau voor de vestigingen van de Europese Vennootschap in Nederland is de medezeggenschap geregeld door de Wet op de ondernemingsraden.
Wet rol werknemers bij de Europese vennootschap (29.298), Eerste Kamer
Uitvoeringswet verordening Europese vennootschap (29.309), Eerste Kamer