Indien de werkgever tijdens de eerste twee ziektejaren van de werknemer onvoldoende re-integratie inspanningen verricht, kan het UWV hem een loonsanctie opleggen inhoudende dat het loon nog gedurende 52 weken moet worden doorbetaald.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Verplichtingen werkgever tijdens ziekte van de werknemer
In geval van ziekte van de werknemer is de werkgever gehouden om minimaal 70% van het loon twee jaren door te betalen. In de praktijk komt het echter veelvuldig voor dat de werkgever in beide ziektejaren het loon volledig doorbetaalt.
Loonsanctie
Gedurende deze twee ziektejaren wordt van zowel de werkgever als van de werknemer verwacht dat ze voldoende re-integratie inspanningen verrichten. Re-integratie kan daarbij plaats vinden bij de eigen werkgever, het zogenaamde eerste spoor of als dat niet mogelijk is bij een andere werkgever, het zogenaamde tweede spoor.
De werkgever is verplicht om zich bij de re-integratie te laten bijstaan door een gekwalificeerde arbodienst of een bedrijfsarts.
Wanneer de werknemer aan het einde van de loondoorbetalingsperiode een WIA-uitkering aanvraagt, beoordeelt het UWV de re-integratie inspanningen van de werkgever. Heeft de werkgever onvoldoende re-integratie inspanningen verricht dan wordt de WIA-aanvraag opgeschort en moet de werkgever het loon blijven doorbetalen, de zogenaamde loonsanctie.
De duur van de loonsanctie is afhankelijk van de tijd die de werkgever nodig heeft om alsnog aan zijn re-integratieverplichtingen te voldoen, maar is ten hoogste 52 weken. In de praktijk bedraagt de loonsanctie standaard 52 weken.
De periode van verplichte loondoorbetaling bij ziekte loopt gelijk met de periode waarvoor het wettelijke opzegverbod tijdens ziekte geldt. Indien er een loonsanctie wordt opgelegd, wordt ook automatisch het wettelijk opzegverbod bij ziekte verlengd.
Voorbeelden van situaties waarin een loonsanctie wordt opgelegd
Wanneer wordt nu een loonsanctie opgelegd? Bijvoorbeeld indien de arbodienst niet adequaat handelt. De bedrijfsarts concludeert bijvoorbeeld dat een werknemer geen benutbare mogelijkheden meer heeft, terwijl het UWV van oordeel is dat die mogelijkheden er nog wel zijn. Ook het niet toepassen van professionele protocollen en werkwijzen, zoals bijvoorbeeld de Stecr-richtlijnen, kan leiden tot toepassing van een loonsanctie.
De loonsanctie kan echter ook het gevolg zijn van niet adequaat handelen van de werkgever. De werkgever heeft bijvoorbeeld intern onvoldoende re-integratie inspanningen verricht of laat intern aanwezige arbeidsmogelijkheden onvoldoende benut. Wat ook veel voorkomt is het niet of te laat inzetten van het tweede spoortraject. Ook komt het regelmatig voor dat de werkgever de werknemer die weigert mee te werken aan re-integratie onvoldoende beweegt om alsnog mee te werken.
Er is een loonsanctie opgelegd wat nu?
Wat te doen als er een loonsanctie is opgelegd? Allereerst kan er bezwaar worden aangetekend tegen de beschikking van het UWV.
Daarnaast is het mogelijk om de door het UWV gesignaleerde tekortkomingen te herstellen en het UWV te vragen de loonsanctie op te heffen.
In de beschikking waarin het UWV de loonsanctie oplegt, geeft zij namelijk aan wat de werkgever alsnog moet doen aan re-integratie. Zo kan bijvoorbeeld worden aangegeven dat er alsnog een re-integratiebedrijf moet worden ingeschakeld of dat loopbaanbegeleiding moet worden ingezet, dat het traject tweede spoor moet worden ingezet of wordt aangegeven op welke wijze de interne re-integratie zal moeten plaatsvinden.
Zodra de werkgever meent dat de tekortkomingen zijn hersteld dan kan hij dat melden bij het UWV. De werkgever geeft dan aan wat er is gedaan en waarom hij meent dat de tekortkomingen zijn hersteld. Het UWV beoordeelt vervolgens of de werkgever inderdaad voldoende re-integratie inspanningen heeft verricht. Indien dat het geval is, dan hoeft de werkgever zes weken nadat het UWV heeft besloten dat er alsnog genoeg is gedaan, het loon niet meer door te betalen.
Voorkomen is beter dan…
Het is echter verstandig om het niet zo ver te laten komen door na afloop van het eerste ziektejaar al een deskundigenoordeel aan het UWV te vragen. Het UWV beoordeelt dan of de re-integratie inspanningen tot dan toe voldoende zijn en ook welke re-integratie inspanningen er nog verricht moeten worden.
Een schrale troost. Indien er toch een loonsanctie wordt opgelegd, dan hoeft in het derde ziektejaar slechts 70% van het loon te worden doorbetaald. Dat geldt ook indien het loon in de eerste twee ziektejaren volledig is doorbetaald.
mr. Sylvia Gerdes, Van Benthem & Keulen N.V.