Mensen die in de bijstand zitten maar geen Nederlands kunnen en willen leren spreken, raken hun uitkering binnen een jaar kwijt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma, dat naar de Raad van State is gestuurd.
Het moet een vereiste worden dat mensen de Nederlandse taal op zo’n manier beheersen, dat ze op de werkvloer eenvoudige gesprekken kunnen voeren.
Gemeenten, die over de bijstandsuitkering gaan, kunnen dat gaan toetsen. Als een werkzoekende de Nederlandse taal niet spreekt, dan wordt die persoon verplicht dat te leren. Als de werkzoekende dat gaat doen, is er niks aan de hand.
Bij weigering wordt de uitkering direct met 20 procent gekort. Als er na een half jaar geen verbetering in de situatie is, dan wordt er 40 procent gekort en na een jaar wordt de bijstandsuitkering zelfs stopgezet.
Het wetsvoorstel ligt voor advies bij de Raad van State. Het is de bedoeling dat de wet in 2015 van kracht gaat. Het plan was al aangekondigd in het regeerakkoord.
In januari schreef de Volkskrant al dat de wet een afzwakking is van de afspraak uit het regeerakkoord. Daarin stond nog dat mensen in de bijstand de Nederlandse taal volledig moeten beheersen. Dat bleek volgens internationaal recht niet haalbaar.