Stellen die besluiten te gaan scheiden komen vaak tot de ontdekking dat dit een aanzienlijke impact op de huidige leefsituatie heeft. De huisvesting is vaak één van de zaken die heroverwogen moet worden. Een scheiding kan immers tot gevolg hebben dat een huis moet worden verkocht als de bijbehorende hypotheek op beide namen staat. In dit artikel gaan we antwoord geven op de vraag: “moet het huis worden verkocht bij een scheiding?” en de gevolgen hiervan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Woning verkopen bij een scheiding
Relatiebeëindiging is één van de meest voorkomende redenen wanneer mensen gedwongen zijn om een woning te verkopen. In veel gevallen is een hypotheek afgesloten op basis van twee inkomens. Als één van beide inkomens wegvalt doordat er een scheiding in gang gezet wordt, zal het andere inkomen in veel gevallen onvoldoende zijn om de hypotheeklast te dragen. Dit is zeker het geval bij de huidige huizenprijzen. In dat geval blijft er niets anders over dan de woning te verkopen. Een andere reden om het huis te verkopen bij een scheiding is uiteraard als géén van beide ex partners interesse heeft om in de woning te blijven wonen. Ook deze situatie komt vaak voor.
De woning wordt verkocht vanwege onze scheiding, en nu?
Hoewel de gevolgen van de verkoop van een woning bij scheidingen in grote lijnen overeen komen met de verkoop van een huis in andere gevallen, zijn er toch een aantal verschillen waar te nemen. Deze verschillen zijn te vinden in de verdeling van de overwaarde of de restschuld van het huis. Als de verkoop heeft plaatsgevonden, zal de notaris de hypotheek aflossen uit de opbrengst van de woning. Onderaan de streep kan er sprake zijn van drie verschillende situaties:
- Als er aan de voorwaarden wordt voldaan kan een eventuele restschuld worden kwijtgescholden in het geval er gekozen is om de hypotheek destijds af te sluiten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).
- Als het huis met een overwaarde verkocht wordt en er na aftrek van alle kosten die in deze situatie gemaakt moeten worden geld overblijft, zal dit bedrag worden verdeeld tussen de twee scheidende partners.
- Als laatste optie kan het zijn dat de bank eist dat de restschuld wordt verdeeld over beide partijen om op deze manier meer mogelijkheden te hebben om het verschuldigde bedrag te innen. Gescheiden partners die voor 50% eigenaar zijn van de woning moeten beiden de helft van het nog verschuldigde bedrag betalen.
Woning niet verkopen door tussenkomst Nationale Hypotheek Garantie
De meeste hypotheken worden afgesloten met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De NHG kan gezien worden als een financieel vangnet waarvan gebruik kan worden gemaakt als betrokkenen niet meer in staat zijn om de hypothecaire lasten te dragen. Dit kan gebeuren als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding. Mochten scheidende stellen in deze situatie terecht komen, kan de NHG in deze situatie verzocht worden met de hypotheekverstrekker mee te kijken wat de mogelijkheden zijn om de hypotheek weer betaalbaar te maken. Dit wordt vastgesteld aan de hand van de zogenaamde beheertoets. Hierdoor is het in sommige gevallen niet direct noodzakelijk om een woning te verkopen bij het scheiden. Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden om van deze regeling gebruik te kunnen maken.
Gedwongen huis verkopen door scheiding.
Op het moment dat verkoop van een woning onvermijdelijk is en de opbrengst van de woning blijkt lager te zijn dan de uitstaande hypotheek, dan kan de NHG deze restschuld kwijtschelden, mits er uiteraard aan de voorwaarden wordt voldaan. Op het moment dat er geen financiële noodzaak is om de woning te verkopen en de scheidende partners besluiten toch om de woning te verkopen, zal de eventuele restschuld niet worden kwijtgescholden. Beide ex partners blijven dan samen aansprakelijk voor deze restschuld.
Mediation en hypothecaire ondersteuning als het huis wordt verkocht door scheiding
Als de scheidende partners tijdens de scheiding on speaking terms zijn en denken te kunnen blijven, kunnen deze hypothecaire zaken onderdeel vormen bij het doorlopen van een mediationtraject. Hierbij wordt er dan een gecombineerd aanbod van mediation en hypotheekadvies aangeboden. In deze constructie staan de mediators en hypotheekadviseurs in contact met elkaar. Dit biedt de mogelijkheid om de trajecten parallel aan elkaar te laten verlopen met de mogelijkheid dat er desgewenst snel geschakeld kan worden tussen de twee experts.
Veel scheidende stellen zien deze mogelijkheid als een grote toegevoegde waarde. Er worden hierbij inzichten verstrekt die van groot belang kunnen zijn bij het maken van keuzes bij het scheiden zoals de verdeling tussen partner- en kinderalimentatie. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat een of beide partners toch in aanmerking kan komen voor het verkrijgen van een gewenste hypotheek. Daarnaast heeft deze constructie als belangrijk voordeel dat er meer duidelijkheid wordt geschept in een situatie die door veel mensen als zeer onzeker wordt gezien. Zo ontstaat er gauw inzicht in de mogelijkheden als het huis wordt verkocht door bij scheiding.
Persoonlijk advies over huisvesting bij een scheiding
De experts van Judex kunnen je volledig persoonlijk informeren en adviseren over huisvesting tijdens en na een scheiding en alle andere (financiële) zaken. Daarnaast kunnen onze experts je desgewenst helpen met het zetten van de bijbehorende stappen. Judex zorgt dat een echtscheiding in deskundige handen is.