Vaak hebben scheidende stellen gezamenlijk een hypotheek op hun naam staan. Tijdens de afhandeling van de scheiding is dit één van de belangrijkste zaken die geregeld moet worden. Hierbij behoren er een aantal opties tot de mogelijkheden. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden wat betreft de hypotheek bij scheiding. Daarnaast geven we inzicht op welke manier je van een passende ondersteuning gebruik kunt maken tijdens het echtscheidingstraject. Zo weet je zeker dat de hypothecaire zaken goed geregeld worden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat doen we met de hypotheek als we gaan scheiden?
“Wat doen we met de hypotheek als we gaan scheiden?” Voor veel scheidende stellen die gezamenlijk een hypotheek op hun naam hebben staan, is dit een brandende vraag. Duidelijk is dat als je gaat scheiden er iets moet gebeuren wat betreft de koopwoning en de bijbehorende hypotheek. Wat er echter moet gebeuren, hangt sterk af van de situatie. Er zijn namelijk twee opties waarvoor je als scheidend stel kunt kiezen
- Een van de scheidende partners blijft in de huidige woning wonen
- Het huis wordt verkocht en beide ex-partners betrekken een nieuwe woonruimte
Eén van de scheidende partners neemt de hypotheek over
Als je tijdens de scheiding besluit om in de huidige woning te blijven wonen, zal de hypotheek op één naam moeten worden gezet. Dit kan uiteraard alleen als je aan de bank kunt aantonen dat je financieel daadkrachtig genoeg bent. De bank zal dus willen weten of je in staat bent om, nadat de scheiding is uitgesproken, aan de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen blijven voldoen.
Als dit inderdaad het geval is zijn er twee mogelijkheden, namelijk:
- De bestaande hypotheek wordt aangehouden en overgesloten op één naam
- Er wordt een nieuwe hypotheek aangegaan
Mocht één van de partners besluiten om met een nieuwe partner de bestaande hypotheek over te nemen dan bestaat deze keuzemogelijkheid ook. In dat geval wordt de vertrekkende ex-partner ontslagen uit de “hoofdelijke aansprakelijkheid”. De woning zal getaxeerd moeten worden om te kunnen bepalen wat de precieze waarde op het moment van scheiding is. Daarbij kan het zijn dat er óf sprake is van een overwaarde óf van een onderwaarde. In beide gevallen zal een financiële regeling tussen de scheidende partners getroffen moeten worden.
De woning wordt verkocht en beide ex partners gaan elders wonen
Met de huidige huizenprijzen en taxatiewaardes is de bovenstaande keuze in veel gevallen niet van toepassing. Dit komt doordat beide partners vaak financieel niet daadkrachtig genoeg zijn om in hun eentje de hypotheeklasten van de huidige woning te dragen. In dat geval moet de woning gedwongen verkocht worden en gaan beide ex partners ergens anders wonen. Zolang de woning niet verkocht en de hypotheek niet opgeschort is, blijven beide ex-partners aansprakelijk hiervoor. Dit is ook het geval als zij zelf niet meer in de woning wonen.
Zodra de woning verkocht wordt, kan aan de hand van de verkoopprijs worden vastgesteld of er sprake is van een overwaarde die verdeeld moet worden onder de scheidende partners of dat er een restschuld blijft bestaan waarbij zij beiden verantwoordelijk voor de afbetaling zijn. Indien de hypotheek afgesloten is met Nationale Hypotheek Garantie en de scheidende partners voldoen aan de voorwaarden die door de NHG gesteld zijn, kan de restschuld worden kwijtgescholden.
Passende ondersteuning bij scheiding
Als de scheidende partners in goed overleg, gezamenlijk keuzes en afspraken kunnen maken die van belang zijn om een echtscheidingstraject te doorlopen, kunnen deze hypothecaire zaken onderdeel vormen bij het doorlopen van een mediationtraject. Om hierin op de best mogelijke manieren ondersteuning in te bieden, wordt er dan een gecombineerd aanbod van mediation en hypotheekadvies aangeboden. In deze constructie staan de mediators en hypotheekadviseurs in contact met elkaar. Dit biedt de mogelijkheid om de trajecten parallel aan elkaar te laten verlopen met de mogelijkheid dat er desgewenst snel geschakeld kan worden tussen de twee experts.
De mogelijkheid om de expertise van de mediator en de hypotheekadviseur met elkaar te combineren wordt door alle betrokkenen vaak als grote toegevoegde waarde gezien. Op deze manier wordt namelijk de mogelijkheid gecreëerd om het echtscheidingstraject op de meest soepele manier te doorlopen. Een hypotheekadviseur verstrekt inzichten die van groot belang kunnen zijn bij het maken van keuzes bij het scheiden zoals de verdeling tussen partner- en kinderalimentatie. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat een of beide partners toch in aanmerking kan komen voor het verkrijgen van een gewenste hypotheek. Daarnaast heeft deze constructie als belangrijke voordeel dat er meer duidelijkheid wordt geschept in een situatie die door veel mensen als zeer onzeker wordt gezien. Zo ontstaat er gauw inzicht in de mogelijkheden wat betreft de hypotheek bij scheiding.
Persoonlijk advies over een hypotheek bij scheiding
De experts van Judex kunnen je volledig persoonlijk informeren en adviseren over huisvesting tijdens en na een scheiding. Daarnaast kunnen onze experts je desgewenst helpen met het zetten van de bijbehorende stappen. Judex zorgt dat een echtscheiding in deskundige handen is.