Een van de keuzes die er gemaakt moeten worden bij een echtscheiding, heeft betrekking op de verdeling en de verkoop van het koophuis. Op het moment dat beide ex-partners het besluit hebben genomen of niet de financiële mogelijkheden om niet in het huis te blijven wonen, zal de woning verkocht moeten worden. Hieruit kan een overwaarde of een restschuld ontstaan. Zowel een restschuld als een overwaarde moet verdeeld worden. In dit artikel gaan we dieper in op het verdelen van een restschuld bij een scheiding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat is een restschuld bij de verkoop van een woning?
Er is sprake van een restschuld bij de verkoop van een woning als de opbrengst van de woning minder hoog is dan de nog openstaande hypotheekschuld. In de volksmond wordt er dan gezegd dat het huis “onder water staat”. Een restschuld bij de verkoop van een woning moet in de meeste gevallen nog wel afgedragen worden aan de geldverstrekker. Er kan sprake zijn van een uitzondering op deze situatie als de hypotheek bij het afsluiten hiervan met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is afgesloten. In dat geval kan het zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden, mits er aan een aantal belangrijke voorwaarden wordt voldaan.
Welke partner draait op voor de restschuld bij een echtscheiding?
De vraag welke partner opdraait voor de restschuld bij een echtscheiding is eenvoudig uit te leggen. Deze nog openstaande kosten worden verdeeld op basis van het eigenaarschap van de woning. Op het moment dat de scheidende partners ieder voor een gelijk deel eigenaar zijn van het huis dan moeten zij ieder 50% van de restschuld betalen. Het is goed om in dit kader te benadrukken dat er nog andere posten zijn waar rekening mee moet worden gehouden bij de verdeling van de restschuld van de woning. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt immers vaak ook een levensverzekering, een aparte beleggingsrekening of een bankspaarrekening afgesloten. De waarde van deze posten moeten uiteraard worden meegenomen in de uiteindelijke berekening. Op deze manier wordt er een volledig beeld gecreëerd van de volledige restschuld. Daarnaast is het goed om te realiseren dat de WOZ waarde, niet dezelfde waarde hoeft te zijn als de werkelijke verkoopwaarde van een woning. Het is daarom goed om deze waarde te bepalen op basis van onafhankelijke taxatierapporten.
Huis met onderwaarde wel verkopen bij een scheiding?
Veel scheidende stellen vragen zich af of ze een huis met onderwaarde wel moeten verkopen bij een scheiding. Allereerst is het goed om te stelen dat een restschuld vaak geen goede reden is om te overwegen om toch bij elkaar te blijven. In veel gevallen wordt de situatie er hierdoor niet beter op en worden de onderlinge spanningen alleen maar erger. In dat soort situatie kan het wellicht een goede keuze zijn om na te denken over de mogelijkheden om verhuurconstructies vorm te geven en de woning te verhuren aan een van de partners of aan derden. Deze constructies maakt het vaak mogelijk om een woning in een later stadium te verkopen wanneer de omstandigheden hiervoor gunstiger zijn.
Meer informatie of persoonlijk advies over scheiden en wonen
Uiteraard kan een echtscheidingsadvocaat of een echtscheidingsmediator meedenken over bovenstaande constructies en hierbij van advies voorzien. Een organisatie als Judex biedt zelfs een gecombineerd aanbod van mediation en hypotheekadvies. Bij deze constructie staan de mediators en hypotheekadviseurs in contact met elkaar. Hierdoor hebben scheidende partners volop mogelijkheden om deze trajecten parallel aan elkaar te laten verlopen. Hierbij zijn er volop mogelijkheden om desgewenst snel te schakelen tussen de twee experts ter bevordering van een soepel verloop van een echtscheidingstraject. Wonen en scheiden zijn immers twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn maar zeker niet altijd even goed samen gaan.