Een van de meest gestelde vragen in Google is hoeveel alimentatie moet er betaald worden na een scheiding. Dat is natuurlijk ook wel logisch als je weet dat een op de drie huwelijken uitdraait op een scheiding en dit vaak grote financiële gevolgen met zich mee brengt. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zowel de alimentatiegerechtigde als de alimentatie betalende partij wil weten waar hij of zij aan toe is. Helaas is daar echter geen eenduidig antwoord op te geven en hangt dit van verschillende factoren af.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat is alimentatie?
Alimentatie is een term voor de financiële onderhoudsverplichting die bij een scheiding kan worden vastgesteld waarbij de partner met de meeste draagkracht periodiek een vastgesteld bedrag moet afstaan aan zijn of haar ex-partner. De alimentatieverplichting is onderdeel van de onderhoudsplicht die partners met elkaar zijn overeengekomen door in huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.
Bij het vaststellen van het alimentatiebedrag (de alimentatieberekening), spelen twee factoren een belangrijke rol namelijk de draagkracht van de onderhoudsplichtige (dus de persoon die alimentatie moet betalen) en behoefte van de onderhoudsgerechtigde (dus de persoon die het alimentatiebedrag ontvangt). Dit bedrag wordt op het moment van scheiden vastgesteld en is een vast bedrag.
Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is een financiële onderhoudsverplichting tussen scheidende ouders voor minderjarige kinderen. De niet verzorgende ouder heeft hierbij een verplichting om een financiële bijdrage af te staan om voor een deel te voorzien in de kosten die de andere (verzorgende) ouder moet maken om de kinderen te onderhouden. Deze kosten kunnen betrekking hebben op onder andere schoolkosten, kosten voor kinderopvang, eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang en kosten voor verenigingen.
De hoogte van de kinderalimentatie hangt af van een aantal factoren waarbij de behoefte van het kind, het gezinsinkomen, de draagkracht van de alimentatiebetaler, de omgangsregeling en het kind gebonden budget een voorname rol spelen. Daarnaast wordt er gekeken naar de trema normen. De regeling met betrekking tot kinderalimentatie blijft van toepassing totdat het kind 21 jaar is of financieel zelfstandig wordt. De alimentatieverplichting voor kinderen tussen de 18 en 21 jaar is afhankelijk van de financiële draagkracht van het kind. Hierbij zal gekeken worden of het kind nog aan het studeren is of dat deze persoon al actief is in het arbeidsleven en in staat moet worden geacht om in eigen onderhoud te voorzien. De afspraken met betrekking tot de kinderalimentatie worden vastgelegd in het ouderschapsplan.
Wat is partneralimentatie?
Partneralimentatie is een alimentatie vorm waarvoor gekozen kan worden als een van de scheidende partners niet zelf in levensonderhoud kan voorzien als gevolg van de scheiding. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoefte van de onderhoudsgerechtigde en de draagkracht van de onderhoudsplichtige. Op basis hiervan zal een vrij complexe berekening worden gemaakt waarin inkomensbestanddelen en kosten worden opgenomen. Een echtscheidingsadvocaat of mediator kunnen deze berekening uiteraard ook voor u maken.
Doordat er in 2020 een nieuwe wet in werking is getreden, heeft er een verandering plaatsgevonden op de maximale termijn van de betaling van partneralimentatie. De Wet herziening partneralimentatie schrijft voor dat de maximale termijn voor partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk zal zijn met een maximum van vijf jaar. Partneralimentatie zal eindigen als de ontvangende partner gaat hertrouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenleven met een ander als waren zij gehuwd. Het ontvangen van partneralimentatie wordt fiscaal gezien als inkomstenbron. Over dit bedrag moet dan ook belasting worden betaald.
Hoe wordt alimentatie berekend?
Bij het berekenen van alimentatie gaat het zoals aangegeven om behoefte en draagkracht. Zit het scheidende stel in een situatie dat zowel kinderalimentatie als partneralimentatie van toepassing is dan gaat kinderalimentatie altijd voor. Is er na de kinderalimentatie nog financiële ruimte? Dan pas kijkt men naar de eventuele partneralimentatie. Er is alleen recht op partneralimentatie na een huwelijk of een geregistreerd partnerschap.
Hoewel er wettelijke regels zijn vastgesteld die betrekking hebben op alimentatie bij een scheiding is er ruimte voor brede interpretatie. Scheidende partners hebben hierdoor ruimte om gezamenlijk afspraken te maken. Een mogelijkheid waar zeer regelmatig gebruik van wordt gemaakt, vooral als er gekozen wordt om een echtscheidingstraject gezamenlijk te doorlopen zoals bij mediation het geval is. Uiteraard zal de rechter wel oordelen of de gemaakte afspraken redelijk zijn.
Judex heeft een netwerk van MfN- of ADR gecertificeerde mediators die gespecialiseerd zijn op gebied van echtscheidingen. Zij kunnen u de nodige ondersteuning bieden bij het maken van afspraken met betrekking tot alimentatie. Op deze manier kan ook deze fase in een echtscheidingstraject op een soepele manier worden doorlopen. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.