Een bedrijfsongeval kan iedereen overkomen, ongeacht de branche of de functie die iemand heeft binnen een organisatie. Of het nu gaat om een val van hoogte, een machine-ongeluk, of een verkeerde beweging tijdens het tillen van zware objecten, de gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de werkgever. Het is daarom belangrijk om te weten wat de bedrijfsongeval rechten en plichten zijn voor zowel werknemer als werkgever.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Plichten werkgever
De werkgever heeft de plicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving en moet er alles aan doen om bedrijfsongevallen te voorkomen. Als een werknemer toch gewond raakt tijdens het werk, heeft de werkgever de plicht om te zorgen voor medische hulp en ondersteuning tijdens het herstelproces.
Rechten werknemer
De werknemer heeft het recht om schadevergoeding te eisen als de werkgever niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan en het bedrijfsongeval daardoor kon plaatsvinden. De werknemer kan bijvoorbeeld recht hebben op vergoeding van medische kosten, inkomensverlies en smartengeld.
Documenteer alles goed
Het is belangrijk dat zowel de werkgever als de werknemer alle relevante informatie goed documenteert. Zo kan worden aangetoond wat er is gebeurd, wie er verantwoordelijk is en wat de gevolgen zijn voor de werknemer en het bedrijf.
Neem contact op met een letselschadebureau
In geval van een bedrijfsongeval is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat of een gespecialiseerd letselschadebureau. Zij kunnen helpen bij het bepalen van de aansprakelijkheid en het indienen van een schadeclaim. Ook kunnen zij advies geven over het herstelproces en de rechten van de werknemer.
Een bedrijfsongeval kan verstrekkende gevolgen hebben. Het is daarom van groot belang dat werkgevers er alles aan doen om bedrijfsongevallen te voorkomen en dat werknemers weten wat hun rechten en plichten zijn in geval van een bedrijfsongeval. Door goede communicatie en samenwerking kan worden voorkomen dat een bedrijfsongeval leidt tot onnodige spanningen tussen werkgever en werknemer.