In geval van echtscheidingen worden de bezittingen onder de scheidende partners verdeeld. Dit is uiteraard ook het geval met betrekking tot het saldo op een eventuele spaarrekening. Hoewel dit een eenvoudige constructie lijkt, is het belangrijk om na te gaan of alle spaarwaarde in de berekening worden meegenomen. Hiervoor moet verder worden gekeken dan naar het bedrag dat op het afschrift van de spaarrekening staat.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Verdeling van het bedrag op spaarrekeningen bij een echtscheiding
De verdeling van het bedrag op spaarrekeningen bij een echtscheiding is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet er gekeken worden of er sprake is van een huwelijk in gemeenschap van goederen of van een huwelijk die onder huwelijkse voorwaarden is afgesloten. In het eerste geval is de constructie eenvoudig: iedere scheidende partner heeft het recht op de helft van het bedrag dat op de gezamenlijke spaarrekening staat. Uiteraard zijn de partners vrij om hier desgewenst (in goed overleg) zelf afwijkende afspraken over te maken en kan ervoor gekozen worden om het bedrag te verrekenen met andere gemaakte afspraken met betrekking tot de verdeling maar dat laten we nu even buiten beschouwing.
In geval van een echtscheiding van een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden, vormen deze voorwaarden (lees: de bij het voltrekken van het huwelijk gemaakte afspraken en de tussentijdse bepalingen) het uitgangspunt van de verdeling. Het is echter goed mogelijk dat er tussentijds gezamenlijke vermogensbestanddelen zijn opgebouwd. In dat geval moeten deze vermogensbestanddelen uiteraard wel worden verdeeld tussen de scheidende partners.
Wat valt er onder gezamenlijke vermogensbestanddelen?
Veel mensen nemen gemakshalve aan dat de term “gezamenlijke vermogensbestanddelen” uitsluitend betrekking heeft op het gezamenlijk vermogen dat op de spaarrekening (waar beide partners aanspraak op maken) staat. Dit is niet het geval. Onder deze term valt ook de waarde van eventuele spaarloon- of levensloopregelingen. Hetzelfde is van toepassing op lijfrentepolissen- of levensverzekeringspolissen, aandelen en andere waardehoudende polissen. Ook deze financiële constructies vertegenwoordigen een spaarwaarde waar beide scheidende partners recht op kunnen hebben. Daarnaast moet er over tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenaanspraken worden gemaakt en zijn er situaties waarbij erfenissen en schenkingen in de verdeling moet worden opgenomen. Deze bedragen moeten dus worden meegenomen bij de verdeling van de bedragen van de spaarrekeningen.
Uiterste betaaltermijn van het uitkeren van een spaarbedrag aan de ex-partner
Op het moment dat een van de scheidende partners besluit om de spaarrekening onder eigen naam aan te houden, dient deze persoon dus de helft van de waarde uit te keren aan de ander. In de meeste gevallen wordt hier een uiterste betalingstermijn afgesproken van vier weken na de echtscheidingsdatum.
Welke peildatum wordt aangehouden bij een verdeling van het bedrag op spaarrekeningen?
Bij een verdeling van financiële waardes in geval van een echtscheiding, wordt er gewerkt met een peildatum. Dit is het moment dat het gezamenlijke bezit overgaat in twee afzonderlijke bezittingen. Een peildatum kan dus worden gezien als de officiële echtscheidingsdatum. Scheidende partners zijn volledig vrij in het bepalen welke peildatum aangehouden wordt. Over het algemeen wordt ervoor gekozen om het moment dat de echtscheiding wordt ingeschreven in het huwelijksregister van de gemeente waar het stel is getrouwd als peildatum te hanteren. Een andere keuze die vaak gemaakt wordt, is om het moment waarop het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank wordt ingediend als peildatum te hanteren. De waarde van de spaarrekening op de peildatum dient gedeeld te worden. Hierbij kan dus de keuze worden gemaakt om de spaarrekening op te heffen of op naam van een van beide partners te zetten. Uiteraard kan een in echtscheidingen gespecialiseerde mediator of echtscheidingsadvocaat adviseren wat in een specifieke situatie de beste keuze is.
Moedwillig leeghalen van een spaarrekening
Het komt in de praktijk regelmatig voor dat een spaarrekening moedwillig door een van de partners wordt “leeggehaald” als het duidelijk is dat een echtscheiding onvermijdelijk is. Het opnemen van grote bedragen “als het huwelijksbootje in het zicht van de haven komt” is op zich niets mis mee mits het geld wordt besteed aan gemeenschappelijke belangen of dit in goed onderling overleg gebeurt. Helaas liggen deze redenen niet altijd ten grondslag aan forse geld opnames van een spaarrekening op het moment dat een echtscheiding onvermijdelijk is. In dat geval kan er sprake zijn van “moedwillige benadeling”. In dat geval kan de rechter bepalen dat deze geldopnames verrekend moeten worden met de verdeling van andere vermogensbestanddelen. In veel situaties kunnen grote geldopnames van zes maanden voor een echtscheiding worden beoordeeld op moedwillige benadeling.
Wat als scheidende ouders te doen met de spaarrekeningen van kinderen?
Een gezamenlijke spaarrekening van scheidende ouders moeten worden verdeeld in geval van een echtscheiding. Deze keuze hoeft niet gemaakt te worden als er moet worden beslist wat er gedaan moet worden met de spaarrekeningen van de kinderen. Scheidende ouders kunnen bijvoorbeeld afspreken dat ze beiden periodiek een vast bedrag op de spaarrekening van kinderen kunnen storten. Daarnaast kan onderling overeengekomen worden dat deze rekening alleen gebruik wordt voor specifieke kosten zoals ziektekosten, school- of studiekosten en andere in de ouderschapsovereenkomst beschreven uitgaven.
Persoonlijk advies over spaarrekeningen en scheiden
De experts van Judex kunnen u persoonlijk adviseren over de manier waarop u het beste om kunt gaan met een gezamenlijke spaarrekening in de periode voor, tijdens en na een echtscheidingstraject. Neem gerust contact op met onze gespecialiseerde experts om uw vragen hiervoor te stellen en te bespreken op welke manier wij u ondersteuning kunnen bieden.