Geld en scheiden. Het zijn twee termen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Er is een heel palet aan financiële aspecten die voorbij kunnen komen tijdens echtscheiding. Deze aspecten kunnen betrekking hebben op zaken als de verdeling van het gezamenlijke vermogen en de eventuele schulden, het pensioen, de belastingtechnische zaken, de huisvesting (de hypotheek van een koophuis), eventuele alimentatieregelingen en de kosten van een scheiding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In dit artikel hebben we een opsomming gemaakt van financiële aspecten die tijdens een scheiding een rol kunnen spelen. Het is echter van belang voor ogen te houden dat geen enkele scheiding hetzelfde is en het financiële plaatje anders ingekleurd wordt dan hieronder beschreven. Uiteraard kunt u bij uw juridische ondersteuner (uw echtscheidingsadvocaat of mediator) terecht met persoonlijke vragen over deze onderwerpen.
Verdeling van geld, schulden en vermogen
Bij de verdeling van het gezamenlijke vermogen bij een scheiding, wordt er onder andere gekeken naar de bezittingen, inboedel en overige financiële zaken. Onder dit laatste punt vallen de saldi op bankrekeningen, eventuele schulden, verzekeringspolissen en lijfrenten. Als een of beide van de partners een onderneming heeft, kan de waarde van het bedrijf opgenomen worden in de verdeling van het gezamenlijke vermogen. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden zullen persoonlijke bezittingen niet in deze verdeling worden opgenomen.
Wat te doen met de huisvesting in geval van een scheiding
Indien de scheidende partners gezamenlijk eigenaar zijn van een koophuis met een hypotheek zal er op dit gebied zeker een verandering optreden. Om te beginnen is het belangrijk om te bekijken of een van de partners interesse heeft om in de woning te blijven wonen. Als dit het geval is, moet er gekeken worden of deze ex-partner hiervoor ook de financiële mogelijkheden heeft. In deze situatie zal de waarde van het huis moeten worden vastgesteld aan de hand van een onafhankelijke taxatie. Op basis hiervan kan de vertrekkende partner worden uitgekocht en de hypotheek worden gewijzigd.
Er kan natuurlijk ook een situatie ontstaan waarbij beide partners het huis zullen verlaten. In dat geval zal de woning te koop worden gezet. Met de opbrengst hiervan zal allereerst de hypotheek die op de woning zit afgelost worden en daarna zal bekeken worden of er sprake is van een over- of onderwaarde. In het meest gunstige geval, zal de overwaarde verdeeld worden onder de scheidende partners. Als er nog een restschuld is ontstaan, zal deze kunnen worden kwijtgescholden als de hypotheek destijds is afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie. In andere gevallen zullen beide scheidende partners verantwoordelijk zijn voor hun deel van de restschuld en deze alsnog moeten aflossen.
Zitten er ook fiscale gevolgen aan een scheiding?
Alleen de belastingaangifte over het jaar waarin de scheiding is uitgesproken mag nog in gezamenlijke vorm plaatsvinden. Scheidende partners zijn na een scheiding namelijk geen fiscale partners meer en zijn verplicht om individueel aangifte te doen. Uiteraard heeft een scheiding ook tot het gevolg dat er geen toeslagpartnerschap meer is. Dit heeft effect op gebied van onder andere de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
Onder het financiële plaatje valt ook een eventuele alimentatieverplichting
De alimentatieverplichting is onderdeel van de onderhoudsplicht die partners met elkaar zijn overeengekomen door in huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Partneralimentatie is een keuze die gemaakt kan worden als een van de scheidende partners niet zelf in levensonderhoud kan voorzien als gevolg van de scheiding. Eventuele kinderalimentatie is een financiële onderhoudsverplichting die de niet verzorgende ouder heeft om financieel bij te dragen in de kosten die de andere (verzorgende) ouder moet maken om de kinderen te onderhouden.
Bij het vaststellen van het alimentatiebedrag (de alimentatieberekening), spelen de draagkracht van de onderhoudsplichtige (dus de persoon die alimentatie moet betalen) en behoefte van de onderhoudsgerechtigde (dus de persoon die het alimentatiebedrag ontvangt) een rol.
Verdeling van het pensioen bij een scheiding
Uiteraard valt ook het pensioen onder het financiële plaatje bij scheiding. In eerste instantie denken mensen hier vaak niet verder over na. “De scheiding is nu dus tegen de tijd dat ik met pensioen ga heb ik niets meer met mijn ex partner te maken”, is de algemene gedachtegang. Het is een logische maar niet helemaal juiste gedachte. Pensioenen worden bij een scheiding niet automatisch verdeeld. Dit is afhankelijk van het huwelijksgoederenregime. De verdeling van het ouderdomspensioen wordt bepaald volgens de Wet Verevening Pensioen. De verdeling van het nabestaandenpensioen wordt bepaald volgens de Pensioenwet. Om zelf na de scheiding eigen keuzes te kunnen maken over het pensioen, moet het verevende pensioen worden omgezet in een eigen pensioenrecht. Hierbij wordt het pensioenrecht opgesplitst in twee delen. Deze stap wordt ook wel “conversie” genoemd.
Judex heeft een netwerk van MfN- of ADR gecertificeerde mediators die zich gespecialiseerd hebben in de financiële gevolgen van echtscheidingen. Zij kunnen u helpen met persoonlijk advies bij het vormgeven van een de afspraken met uw ex-partner tijdens het doorlopen van een echtscheidingstraject. Daarnaast kunnen zij u antwoord geven op al uw vragen die betrekking hebben op geld en scheiden. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.